5. Juna 2023.

Pomilovana žena koja je 20 godina provela u zatvoru

Ketlin Megan Folbig osuđena je 2003. godine za ubistva svoje četvoro djece, ali ona je tvrdila da je nevina i da su djeca umrla prirodnom smrću, prenosi Rojters.

Tokom prvobitne istrage 2019. godine podneseni su dokazi koji potvrđuju krivicu Folbigove, međutim tokom naknadne istrage koju je 2022. godine pokrenuo penzionisani državni tužilac Tomas Batharst preispitana je prvostepena presuda i predočeni novi dokazi koji potvrduju da su djeca bolovala od genetske mutacije koja je mogla da izazove smrtni ishod.

Gospođa Folbig je uvijek tvrdila da je nevina, ali je 2003. godine ipak osuđena na 25 godina zatvora zbog ubistva svoje četvoro djece.

Svako dijete umrlo je iznenada između 1989. i 1999. godine, u uzrastu između 19 dana i 19 mjeseci, a tužioci na njenom suđenju tvrdili su da ih je ona ugušila.

Prethodne žalbe i odvojena istraga slučaja iz 2019. godine nisu našli osnova za razumnu sumnju i dali su veću težinu posrednim dokazima u prvobitnom suđenju gospođi Folbig, navodi Bi-Bi-Si.

Međutim u novoj istrazi, koju je vodio penzionisani sudija Tom Batharst, tužioci su prihvatili da su istraživanja o genetskim mutacijama promenila njihovo shvatanje smrti djece.

Slučaj 55-godišnje žene koja je provela 20 godina iza rešetaka opisan je kao jedna od najvećih pravnih grešaka u Australiji.

Državni tužilac Novog Južnog Velsa Majkl Dejli pomilovao je danas Folbigovu nakon sažetih nalaza iz Batharstove istrage u kojoj je potvrđena razumna sumnja za svaku dosuđenu kaznu.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare