26. Septembra 2023.

Poljska trži ostavku predsjednika Donjeg doma kanadskog parlamenta zbog naciste

Javnost se još ne smiruje nakon što su 22. septembra u Kanadi aplaudirali starom ukrajinskom nacisti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadijuš Muljarčik zatražio je smenu predsednika Donjeg doma kanadskog parlamenta zbog nedavnog incidenta prilikom posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kanadskom parlamentu kojem je prisustvovao i bivši vojnik SS divizije “Galicija” Jaroslav Hunka.

Starog nacistu su, podsetimo, okupljeni pozdravili aplauzima, uključujući i Zelenskog i kanadskog premijera Džastina Trudoa, koji je nakon izbijanja skandala izjavio da nije znao da je bivši vojnik, zapravo, nacista, te da je odgovornost za to što je on pozvan na događaj na predsedniku Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoniju Roti. 

I dok je najveći deo sveta negativno odreagovao na incident, Trudo nije našao za shodno da se izvini. Izvinio se “krivac” Rota, zbog kojeg je bivši nacista okupljenima predstavljen kao “ukrajinski heroj”. 

Ipak, čini se, najbolnije su aplauz bivšem nacisti podneli Poljaci. Zamenik šefa poljske diplomatije dodao je i da sve što se desilo, uključujući i nedostatak nedvosmislene osude vojnika SS divizije predstavlja “veliku kompromitaciju”, i da je Entoni Rota pokazao da ne zna istoriju, te da zbog toga treba da podnese ostavku. 

Prema njegovim rečima, “vojnici Vafen SS-a pripadali su najzlokobnijim nemačkim odredima, koji su činili masovne ratne zločine, pre svega protiv Poljaka i Jevreja. Činili su neverovatno varvarske stvari”, napominju iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare