25. Septembra 2023.

Poljska traži izvinjenje od Kanade zbog ovacija ukrajinskom nacisti iz SS divizije

Jaroslav Hunka je bio član zloglasne 1. Galicijske divizije, ozloglašene ukrajinske vojne formacije iz Drugog svetskog rata, koja je odgovorna za ubistvo hiljada Poljaka i Jevreja, podseća poljski diplomata

Poljska čeka izvinjenje Kanade koja je u svom parlamentu odala počast ukrajinskom nacionalisti koji je služio u SS diviziji, odgovornoj za smrt hiljade Poljaka, piše na društvenoj mreži Iks poljski ambasador u Kanadi Vitoljd Dželjski.

“Poljska kao najbolji saveznik Ukrajine, nikada neće pristati da se takvom zločincu osvetli obraz! Kao ambasador Poljske u Kanadi, očekujem izvinjenje”, ističe poljski diplomata.

Prošlog petka, tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sednici parlamenta u Otavi je prisustvovao i 98-godišnji Jaroslav Hunka. Predsednik Donjeg doma ga je, uz aplauze publike, predstavio kao “borca za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa tokom Drugog svetskog rata“.

Bivši vojnik je bio član zloglasne SS 1. Galicijske divizije, ozloglašene ukrajinske vojne formacije iz Drugog svetskog rata, koja je odgovorna za ubistvo hiljada Poljaka i Jevreja, podseća poljski diplomata.

Prvu galicijsku diviziju formirali su nacisti 1943. godine kada je Sovjetski Savez preuzeo primat na Istočnom frontu. Činilo ju je oko 80.000 dobrovoljaca, mahom Ukrajinaca, iz regiona Galicije koji je zahvatao područje današnje jugozapadne Poljske i zapadne Ukrajine.

Zloglasna jedinica je učestvovala u brutalnim operacijama širom Poljske i sovjetske Ukrajine, a optužena je za masakre i druge zločine nad poljskim, jevrejskim i ruskim stanovništvom. Crvena armija je stala na put njenim nedelima u julu 1944. Ubrzo je preimenovana u Ukrajinsku nacionalnu armiju da bi se posle pada Berlina, u maju 1945, predala zapadnim saveznicima. Nakon rata mnogi pripadnici 1. galicijske divizije su prebegli u Kanadu, gde sada postoji velika ukrajinska zajednica.

Obrativši se u parlamentu u Otavi, Zelenski je rekao da je Kanada bila na svetloj strani istorije za vreme prethodnih ratova, a potom zahvalio Trudou na nesebičnoj podršci te zemlje ukrajinskim naporima protiv Rusije.

Nije prvi put da Zelenski pokazuje otvorenu naklonost prema nacizmu, a zvaničnom Kijevu je ta ideologija veoma bliska, što je isplivalo na površinu nakon Majdana 2014. u Kijevu.

Nedavno je i bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko fotografisan u vojnoj uniformi na kojoj je našiven nacistički simbol – “crno sunce”, poznato i kao Sonnenrad (Schwarze Sonne).

S tim u vezi je i jedan od ciljeva ruske Specijalne vojne operacije – denacifikacija Ukrajine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare