26. Septembra 2023.

Poljska traži da se ukrajinski nacista Hunka procesuira

To je osoba koja je učestvovala u ubijanju Poljaka, ne samo vojnika, već i civila, kazao je poljski ambasador u Kanadi Vitold Dželjski

Ukrajinski nacista Jaroslav Hunka, koji se pojavio u kanadskom parlamentu, treba da bude predmet krivičnog gonjenja, izjavio je ambasador Poljske u Kanadi Vitold Dželjski.

Naime, tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Kanadi, sednici parlamenta u Otavi prisustvovao je i 98-godišnji Jaroslav Hunka. Predsednik Donjeg doma ga je, uz aplauze publike, predstavio kao “borca za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa tokom Drugog svetskog rata“.

“To je osoba koja je učestvovala u ubijanju Poljaka, ne samo vojnika, već i civila. Takvi ljudi ne bi trebalo da učestvuju u javnom životu i možda bi trebalo da budu izvedeni pred lice pravde”, kazao je Dželjski u intervju za “CTV”, napomenuvši da bi Hunka trebalo da se suoči sa krivičnim gonjenjem zbog delovanja SS jedinice kojoj je pripadao.

Prema njegovim rečima, strašno je i zamisliti da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio svestan kome je aplaudirao u kanadskom parlamentu. 

“Ovo je nemoguće”, naglasio je.

Kako je Dželjski dodao, izvinjenje kanadskih vlasti bilo je nepotpuno, jer nije pominjalo žrtve nacista među Poljacima.

Poljski ambasador je ranije izjavio da Poljska čeka izvinjenje Kanade koja je u svom parlamentu odala počast ukrajinskom nacionalisti koji je služio u SS diviziji, odgovornoj za smrt hiljade Poljaka.

Kako je tada naveo, Jaroslav Hunka je bivši vojnik koji je bio član zloglasne SS 1. Galicijske divizije, ozloglašene ukrajinske vojne formacije iz Drugog svetskog rata, koja je odgovorna za ubistvo hiljada Poljaka i Jevreja.

Obrativši se u parlamentu u Otavi, Zelenski je rekao da je Kanada bila na svetloj strani istorije za vreme prethodnih ratova, a potom zahvalio Trudou na nesebičnoj podršci te zemlje ukrajinskim naporima protiv Rusije.

Nije prvi put da Zelenski pokazuje otvorenu naklonost prema nacizmu, a zvaničnom Kijevu je ta ideologija veoma bliska, što je isplivalo na površinu nakon Majdana 2014. u Kijevu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare