26. Februara 2024.

Poljoprivrednici probijaju barikade u Briselu, gađali policiju balegom, policija bježi, aktivirani vodeni topovi

Poljoprivrednici su napravili betonske barijere i bodljikavim žicama okružili sedište Evropske unije, a pojedini su zapalili bale sena i traktorske gume

Protesti nezadovoljnih poljoprivrednika, koji se bune zbog jeftine cene uvoza, ponovo se održavaju u Briselu, pred sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije.

Došlo je do incidenta između poljoprivrednika i policije, kada je jedna grupa demonstranata probila kordon policije kako bi bliže prišli trgu Šuman koji je je centar protesta.

Učesnici protesta gađali su policiju balegom, pomorandžama i dimnim bombama, a jedan poljoprivrednik je put prekrio slamom, prenosi “Brisel tajms” pozivajući se na novinsku agenciju Belga.

Pojedini poljoprivrednici zapalili su bale sena i traktorske gume, a neki su gume bacali ispred ulaza u sedište EU.

Farmeri su traktorima ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir, u Evropskom kvartu nalazi se najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice, prenosi “Tajms of Brisel”.

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku relativno mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu, na kritičnim tačkama i ulaznim putevima.

Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Agencija AP prenosi da su poljoprivrednici napravili betonske barijere i da su bodljikavim žicama okružili sedište Evropske unije, da su traktori okićeni zastavama i transparentima, kao i da pojedini farmeri bacaju gume ispred ulaza u zgradu EU.

Policija je topovima gasila zapaljene gume.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a glavni protest planiran je ispred sedišta unije.

Poljoprivrednici širom Evrope već nekoliko nedelja protestuju zbog prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a fokus je na sporazumu između Evropske unije i južnoameričkog bloka Merkosur za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare