11. Oktobra 2023.

“Politiko”: Ukrajinci u strahu da će haos na Bliskom istoku odvući pažnju NATO sa njih

Alijansa je očekivala da će se ove nedelje koncentrisati na Ukrajinu, a onda je Hamas napao.

Ministri odbrane koji su se okupili u Briselu gde danas počinje sastanak NATO očekivali su da će razgovarati o podršci Ukrajini. Umesto toga, njihovi obaveštajni brifinzi su puni regiona koji je uglavnom zaboravljen u poslednje dve godine: Bliskog istoka.

Haos u Gazi predstavlja “neugodnost” za Ukrajince, koji ne prestaju da traže dalju podršku zemalja NATO-a na prvom sastanku ministara odbrane nakon samita lidera NATO-a u julu, piše “Politiko”. Ukrajinski lider Vladimir Zelenski izrazio je strahovanje da će pažnja Zapada biti skrenuta sa potreba Kijeva na rat u Izraelu.

“Postoji rizik da će međunarodna pažnja biti skrenuta sa Ukrajine. Ovo će imati posledice. Rekli smo to ranije i ponoviću: Rusiji je potreban odmor od rata u Ukrajini da bi se bolje pripremila za još jednu invaziju velikih razmera, a zatim napala susede Ukrajine koji su takođe članice NATO-a”, rekao je Zelenski.

Aleksandr Merežko, predsednik odbora ukrajinskog parlamenta za spoljnu politiku, priznao je da u Ukrajini postoji strah da Zapad neće moći da ostane fokusiran na sukob u Ukrajini i trenutnu situaciju na Bliskom istoku.

“Bio bih iznenađen da se situacija na Bliskom istoku ne pomene na sastanku”, rekao je diplomata NATO.

Dok je stav iz Bele kuće da Sjedinjene Države mogu da se nose sa dve regionalne krize istovremeno, skeptici u pogledu pomoći Ukrajini već se gomilaju. “Izrael se suočava sa egzistencijalnom pretnjom. Svako finansiranje Ukrajine treba odmah da bude preusmereno na Izrael”, rekao je Džoš Holi, republikanski senator blizak bivšem predsediku Donaldu Trampu.

Ukrajina i dalje ostaje ključni fokus ovonedeljnog sastanka NATO koji počinje danas Kontakt grupom za odbranu Ukrajine koju predvode SAD, redovnim okupljanjem ministara NATO-a i Ukrajine kako bi razgovarali o tome koje oružje dati Ukrajini. Nakon toga će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina, format koji je već u četvrtom izdanju otkako je osnovan u julu.

Kijev je već “hitno” zatražio od NATO sisteme protivvazdušne odbrane, rakete dugog dometa i artiljeriju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare