8. Decembra 2023.

Politiko: SAD dale rok Izraelu da završe rat sa Hamasom do kraja godine

Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena dala je Izraelu rok da rat protiv Hamasa završi do kraja godine, rekla su tri zvaničnika iz Tel Aviva za Politiko, pod uslovom da se ne otkriva njihov identitet.

Politiko dodaje da je to rok koji je naglasio i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom ovonedjeljne posjete Izraelu.

Međutim, zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽon Fajner rekao je u četvrtak da administracija nije nametnula Izraelu striktan krajnji rok do kada treba da završi vojne operacije u Gazi.

Kada su izraelski zvaničnici otkrili svoje planove vodećem američkom diplomati, rekavši da bi borbe na jugu Pojasa Gaze mogle da potraju nekoliko mjeseci, Blinken je, navodno, kratko uzvratio: “Nemate toliko vremena”.

Izraelski lideri se, izgleda, spremaju da prekorače taj rok.

Politiko podsjeća da su Izraelci i ranije prkosili SAD i da su nekoliko puta isto to učinili i od početka napada na Pojas Gaze.
Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Politiko da su Sjedinjene države i ranije savjetovale Izraelu da ne ulazi u Gazu, pa su ipak to učinili.

– Ušli smo u Gazu jer to je jedini način da uništimo Hamas i oslobodimo taoce. Rekli su nam – ne idite u njihove tunele, nemate šanse da tako uništite Hamas. Rekli su nam da ne ulazimo u bolnice, iako ih je Hamas koristio kao komandne i kontrolne centre, ali smo ušli u te bolnice, uradili smo što je bilo potrebno. I to ćemo raditi dok ne ostvarimo pobjedu – poručio je neimenovani izraelski zvaničnik.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare