1. Septembra 2023.

“Politiko”: Poslije popravke Ukrajina u septembru dobija deset tenkova “abrams”

Prema zvaničnicima Pentagona, tenkovi se trenutno nalaze u Nemačkoj, a Ukrajini će biti isporučeni nakon popravke.

Oružane snage Ukrajine mogle bi da sredinom septembra dobiju prvih deset američkih tenkova M1 “abrams”, od ukupno 31 koliko je obećano Kijevu, piše “Politiko”, pozivajući se na zvaničnike Pentagona.

Prema ovim zvaničnicima, “abramsi” se trenutno nalaze u Nemačkoj, a Ukrajini će biti isporučeni nakon popravke.

“SAD žele da ubrzaju isporuku 31 tenka Ukrajini”, izjavio je portparol američke vojske za Evropu i Afriku pukovnik Martin O’Donel, ne precizirajući vremenski okvir.

Prema njegovim rečima, 200 ukrajinskih vojnika završava obuku za korišćenje tenkova M1 “abrams” u američkim bazama za obuku u Nemačkoj.

Vest dolazi u trenutku kada su američki i ukrajinski zvaničnici saopštili da je Ukrajina prodrla do prve odbrambene linije Rusije na jugoistoku zemlje.

Ukrajina bi trebalo da dobije prvih deset od 31 obećanog tenka “abrams” sredinom septembra, tvrdi još jedan neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane. Zapadni zvaničnici se nadaju da će “abramsi” dati mogućnost kijevskim snagama da probiju čvrste ruske linije odbrane.

Načelnik Generalštaba SAD general Mark Mili je u četvrtak razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom, generalom Valerijem Zalužnim.

“Tenkovi su veoma važni i u odbranu i napadu”, rekao je Mili u junu. “Nadograđeni moderni tenkovi, uz odgovarajuću obuku posada, biće ključni za budući ukrajinski uspeh.”

Drugi anonimni zvaničnik Ministarstva odbrane upozorio je da na ovaj navodni ukrajinski uspeh ne treba gledati kao na “veliki napredak”. Ruske snage ostaju ukopane duž čitave linije fronta, a ukrajinski vojnici moraju da se probijaju kroz utvrđene linije odbrane.

“Abrams je pakleno dobro oklopno vozilo”, saopštio je treći anonimni zvaničnik Ministarstva odbrane. “Ali to nije srebrni metak. Na kraju krajeva, odlučnost Ukrajinaca je najvažnija.”

“Abrams” su deo od oko 300 tenkova koje su Kijevu obećali zapadni saveznici, uključujući “leopard 2” iz Nemačke i Španije, “čelendžere” iz Britanije i lake tenkove “lekler” iz Francuske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare