20. Februara 2024.

Politiko: Nakon pada Avdijevke, Zapad mora da spriječi kolaps Ukrajine

Trenutno je glavni zadatak SAD i njihovih saveznika u podršci Ukrajini da spreče kolaps Oružanih snaga Ukrajine (VSU).

Ovo piše američko izdanje Politiko, pozivajući se na neke kongresmene i zvaničnike.

“Sada je plan, kako je osam američkih poslanika i pet stranih zvaničnika to iznelo ili se žalilo u intervjuima, jednostavno da se spreči kolaps ukrajinske vojske, navodi Politiko.

Prema rečima autora izdanja, mnogi zapadni zvaničnici i zakonodavci su se trudili da se ne dotiču teme moguće pobede Ukrajine i njenog tajminga. Kako navodi izdanje, o planovima za sprečavanje kolapsa Oružanih snaga Ukrajine, kao o glavnim, razgovaralo se na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Politiko podseća da se situacija u Ukrajini komplikuje zbog problema sa dodelom američke pomoći, za šta se Bajden zalaže. Međutim, kako piše izdanje, američke vlasti nemaju drugog načina nego da traže od Kongresa da odobri novu pomoć Ukrajini, rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris govoreći na konferenciji u Minhenu. Ona je napomenula da Vašington nema plan B u vezi sa daljom podrškom Kijevu.

Vredi napomenuti da ukrajinska vojska teškom mukom pokušava da zadrži svoje položaje u različitim pravcima, a nedavno je izgubila Avdejevku. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je prelazak AKHZ pod kontrolu ruske vojske. Ovo je najveće utvrđeno područje koje je ukrajinska vojska stvarala na ovom pravcu više od devet godina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare