26. Maja 2023.

Policija ušla u zgradu opštine Zvečan: Specijalci bacali suzavce i šok bombe, 10 povrijeđenih

Desetak povređenih u Zvečanu

Kako javlja dopisnik RTS-a, u bolnice u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je da je desetak ljudi povređeno u sukobu oružanih snaga policija i okupljenih građana u Zvečanu.

U ovom trenutku situacija se malo smirila, ali je jako napeto i preti da eskalira, navodi dopisnik RTS-a.

Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative “Srpski opstanak” rekao je da je kosovska policija bila krenula na žene, kao i na njega, kao i da su ga suzavcem poprskali direkno u oči.

“Bio sam dezorijentisan, odvukli me između dva auta, počeli da me tuku“, rekao je Arsenijević. Ističe da je u jednom trenutku jedan policajac rekao na albanskom da ne tuku one sa kamerama.

Opisao je jednog od policajaca koji su ga tukli, koji mu je bio specifičan, navodeći da njegove tvrdnje mogu potvrditi kamere sa zgrade opštine.

Kosovski specijalci postavili su dva oklopna vozila ispred ulaza u zgradu skupštine opštine Zvečan. Okupljeni građani su na oko 50 metara od opštine i na svaki pokušaj da se i za korak približe zgradi, policija reaguje bacanjem suzavca.

Oni, inače, imaju ambleme Kosovskih bezbednosnih snaga na svojim šlemovima. Podsetimo, Kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever KiM bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. To je deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Reporter RT Balkan navodi da su specijalci bacali suzavce i šok bombe na građane koji su stajali sa podignutim rukama. Ima povređenih među građanima, a nekoliko njih je prebačeno ka Kliničkom centru u Severnoj Mitrovici.

Doktorka Danica Radomirović, zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra, potvrdila je “Novostima” da je nekoliko pacijenata sa povredama od šok-bombi i suzavca primljeno u ovu bolnicu. Sa lica mesta nam stižu informacije da ima i povrijeđenih.

U Zvečanu je isključena struja, uključeni su ometači za signal mobilne telefonije i interneta, a ovaj grad nadleću helikopteri.

Зграда општине Звечан РТ Балкан

13:29

Sukob okupljenih i policije u Zvečanu, bačene šok bombe

Dopisnik RTS-a javlja da je došlo do sukoba između okupljenih i policije u Zvečanu. Čuju se rafali.

Navodi da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe

Blindirana vozila u Leposaviću

U Leposaviću su se pojavila blindirana vozila.

Prekinuta nastava u školama u Kosovskoj Mitrovici

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.13:19

U Leposaviću postavljene barikade

Građani postavljaju barikade na putu u Leposaviću, javlja reporter RTS-a.

Dolazak specijalaca policije pratio je zvuk sirena u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje žitelji tih sredina aktiviraju za alarmiranje na opasnos

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije “istaknu zastavu plavo-žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu”.

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Nezvanično su dobili informaciju da se prema Leposaviću kreće kolona sa više blindiranih vozila policije.

Kosovska policija saopštila je da “pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama“.

U saopštenju policije navodi se da “u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti“.

Blindirana vozila u Leposaviću

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

Juče su novi predsednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu i preuzeli dužnosti kao prvi predsednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare