Policija saslušala imama iz Kozarca koji je vrijeđao Svetog Savu i SPC - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Policija saslušala imama iz Kozarca koji je vrijeđao Svetog Savu i SPC

Advokat Emir Kovačević, kojeg je angažovala Islamska zajednica (IZ) u BiH, smatra da nema nikakvog osnova za pokretanje postupka protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira ef. Mahića, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Mahić, koji nije davao izjave novinarima, saslušan je u Kamičanima, u prisustvu advokata i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ.

Advokat Kovačević kaže da je u svojstvu branjenika, opunomoćenika, prisustvovao ispitivanju efendije Mahića u svojstvu osumnjičenog za javno izazivanje podsticanja mržnje i nasilja.

“Mi smatramo da nema ikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka, pogotovo ako se uzme u obzir da je efendija Mahić uputio izvinjenje svima onima koji su se osjećali uvrijeđenim, i to izvinjenje je upućeno upravo sa onog mjesta sa kojeg su izrečeni ti neki stavovi u vezi sa Svetim Savom”, rekao je Kovačević.

On se nada da će na ovom stati, odnosno da neće biti daljeg postupka.

“Ali mi smo ubijeđeni da je efendija Mahić nevin i da nema nikakvog osnova, pogotovo nema nikakve krivične odgovornosti za efendiju Mahića”, rekao je Kovačević.

Postupanje policijskog inspektora ocijenio je vrlo profesionalnim i korektnim.

“U ovoj fazi tužilaca nema, nego su bili inspektori iz Policijske stanice. Za sada smo imali finu saradnju”, kazao je advokat Kovačević.

Danas objavljeno

Katastrofalna greška Bajdena – to je ogroman rizik za SAD

Vanja A

Jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca uhapšen u Crnoj Gori

Vanja A

Kod Konjica nastradala maloljetna djevojka: Sumnja se da zbog slušalica nije čula voz

Vanja A

Ostavite komentar