23. Maja 2023.

Policija odvodi migrante i ostavlja ih na moru? Traži se istraga

Istraga se zahteva na osnovu ekskluzivnog snimka i izveštaja koji je objavio “Njujork tajms”.

Otkrića “Tajmsa”, objaveljna u petak, ukazuju na niz kršenja grčkog, međuanarodnog i prava EU, ali su grčke vlasti do sada odbijale da komentarišu snimljeni incident.

Plovilo obalske straže prikazano na snimku plaćeno je uglavnom iz fondova EU, što bi takođe moglo da otvori zemlju za istrage od strane EU vlasti.

“Tajms” je verifikovao video, snimljen na grčkom ostrvu Lezbos 11. aprila uz pomoć niz alatki, uključujući analizu metapodataka i geolokaciju. Novinari lista ušli su u trag migrantima povezanim sa incidentom i intervjuisali ih u pritvoru na obali Turske prošlog meseca.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis nedavno je branio svoju migracionu politiku kao “strogu ali pravičnu”. On je rekao “Tajmsu” prošle nedelje, tek uoči parlamentarnih izbora, da je njegov pristup doneo vladi “razumnu dobru volju” sa EU.

Zaista, blok, oprezan u primanju još više azilanata, oslanja se na Grčku i nekoliko drugih obalskih ancija da strogo čuvaju spoljne granice, ukazuje “Njujork tajms”. Predsednica EK Ursula fon der Lajen je 2002. nazvala jačanje granica “štitom” Evrope.

https://twitter.com/ABoatReport/status/1660648859444428803

Takođe deluje da se grčki birači nisu potresli zbog navodnih kršenja međunarodnog prava. Micotakisova Nova demokratija je osvojila nedavne parlamentarne izbore, iako je on odbio mandat, navodeći da ne želi da formira koaliciju, već hoće nove izbore. Za formiranje vlade biće potreban drugi krug izbora, navodi “Tajms”.

Predstavnici EK rekli su u ponedeljak u Briselu da će se izvršno telo EU oslanjati na grčke vlasti da istraže i verifikuje nalaze “Tajmsa” pre nego što preduzmu akciju.

“To je na grčkim institucijama da istraže”, rekla je Anita Hiper, portparolka komisije za migracionu politiku.

“Tajms” navodi da EK ima ovlašćenje da pokrene takozvani “postupak za povredu prava” protiv Grčke, formalni proces u okviru kojeg EU kažnjava članice koji krše njena pravila.

Komisija otvara takve postupke protiv država članica po nizu pitanja, uključujući migraciju, i ima moć da zamrzne EU fondove ako se država članica ne pridržava pravila.

https://twitter.com/lesboslegal/status/1660672046488076288
Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare