31. Maja 2023.

Policajci u Srpskoj će biti “naoružani” POS terminalima

Naime, Vlada Republike Srpske je spremila i u skupštinsku proceduru uputila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima kojima želi da “olakša muke” vozačima.

Po sadašnjem zakonskom rješenju vozač koji nema prebivalište u RS i BiH, a napravi prekršaj i prihvati odgovornost, obavezan je da prekršajni nalog plati odmah.

Ako se to sve desi u toku dana on može da ode u najbližu banku ili poštu, ali ako je prekršaj napravljen van radnog vremena kazna se plaća u najbližoj policijskoj stanici.

Sve to, prema ocjeni onih koji mijejnaju zakon, komplikuje posao policiji, ali i samom vozaču.

Opisani načini plaćanja kazne otežavaju rad policijskih službenika i umanjuju njihovu produktivnost u radu, jer moraju čekati stranku da donese dokaz o izvršenoj uplati. Takođe, česte su situacije kada moraju pratiti stranku do policijske stanice zbog plaćanja kazne, najčešće u kasnim noćnim satima kada banke i pošte ne rade. Tada se nailazi i na probleme u uspostavljanju komunikacije zbog nepoznavanja jezika ili nemogućnosti stranke da nađe policijsku stanicu”, navode u Vladi Republike Srpske.

Takođe, dodaju, ni vozači zbog ovih procedura nisu oduševljeni.

Počinioci prekršaja koji nemaju prebivalište u Republici Srpskoj i BiH se često moraju vraćati i po dvadeset i više kilometara od mjesta gdje je počinjen prekršaj do najbliže pošte, banke ili policijske stanice kako bi platili kaznu, što za njih predstavlja gubljenje vremena i dodatne troškove, s obzirom na to da prihvataju odgovornost i žele platiti kaznu odmah na licu mjesta”, navodi se u obrazloženju zakona.

Sa druge strane, ocjenjuju, uvođenjem POS terminala sve će biti puno brže i lakše, a kako očekuju, smanjiće se i nivo korupcije.

Planirano je da se terminali nalaze u policijskim vozilima i policijskim stanicama, a vozači će uz prekršajni nalog dobiti i dokaz o uredno plaćenoj kazni. Priliku pod istim uslovima za plaćanje imaće i domaći vozači.

Inače, MUP RS ne planira kupovinu POS terminala. Njih bi trebale donirati banke sa kojima će biti potpisani ugovori.

Kada je riječ o susjednim zemljama, u Hrvatskoj je sličan model uveden prošle godine i to na preporuku Savjeta Evrope.

Zanimljivo je da u Sindikatu radnika unutrašnjih poslova Repubike Srpske nisu upućeni u najnovije planove Vlade iako se njihovih članova ova tema i te kako tiče.

Nismo bili dio te priče i ne znamo čime se neko rukovodio kada je odlučivao o tim stvarima”, kazala je kratko predsjednica sindikata Anica Jondić.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare