8. Juna 2023.

Pola piješ, pola u rezervoar sipaš: Mlijeko će pokretati benzince i dizelaše?

Mlečni permeat je šećerna voda koja se uklanja iz mleka tokom obrade, a fabrika za preradu mleka iz Ontarija (Dairy Distillery) radila je sa Univerzitetom u Otavi na kreiranju procesa fermentacije.

Destilerija obično koristi ovaj proces za pravljenje votke na bazi mleka pod nazivom Vodkow. Tokom pandemije Covid-19, Dairy Distillery je čak koristila mlečni permeat za pravljenje sredstva za dezinfekciju ruku za lokalnu zajednicu.

Međutim, nedavno je osnivač fabrike, Omid Mekdonald, shvatio da etanol na bazi permeata mleka može imati i druge primene.

“Postoji samo određena količina votke koju ljudi mogu popiti”, rekao je Mekdonald za WOOD TV 8 u Grand Rapidsu u Mičigenu.

“Pitali smo se – gde su ostale velike količine mlečnih proizvoda? Tada smo počeli da razmišljamo o biogorivu.”

Sada je Udruženje farmera mleka iz Mičigena pokrenulo zajedničko preduzeće sa fabrikom Dairy Distillery, koja planira da izgradi pogon za preradu u kome će pretvarati mlečni permeat u etanol za automobile.

Kako navodi Craine's Detroit Business, ovo postrojenje bi moglo proizvesti do 8,3 miliona litara etanola godišnje i tako neutralisati do 14.000 tona emisije ugljenika godišnje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare