9. Augusta 2023.

“Pokret peškira”: Protesti u Grčkoj zbog zauzimanja i privatizacije plaža

Na Halkidikiju održana dva protesta na kojima su učesnici izrazili nezadovoljstvo zato što barovi zauzimaju previše prostora na plažama

Naime, na Halkidikiju su održana dva protesta na kojima su učesnici izrazili nezadovoljstvo zato što barovi zauzimaju sve više prostora na plažama, ili čak naplaćuju ulazak na neke plaže, što se, kada je u pitanju Grčka, moglo izbrojati na prste.

Protesti su održani na plažama u Nikitiju i Potideji, objvaio je grčki portal “Katimerini”.

Na Rodosu je u junu počeo da deluje “Pokret peškira” stvaranjem mreže “Ambrela” (Umbrella), koju su formirali građani koji su hteli da ukažu na mnoštvo nelegalnih aktivnosti na plažama na tom grčkom ostrvu, a pokret se zatim proširio na ostrvo Paros.

Stotine stanovnika Parosa okupilo se na popularnoj plaži Santa Marija u znak protesta protiv nekontrolisanog širenja privatnih ležaljki i suncobrana na plažama. Tražili su prostor za odlaganje peškira.

Nekoliko dana kasnije kampanja je uspela. Privatne ležaljke i suncobrani uklonjeni su sa polovine plaže, preneli su mediji.

Protesti koji su se proširili na ostrva Naksos i Serifos nazvani su “Protest peškira”, misleći na stvari koje su posetioci na plaži doneli sa sobom da bi sedeli pre nego što je trend iznajmljivanja ležaljki uzeo maha.

Međutim, aktivisti odbacuju da je pokret okupljen samo oko tog pitanja.

“Ujedinila nas je briga za smanjenje javnog prostora i naše izmeštanje sa plaža naše zemlje”, kažu iz Pokreta građana za slobodne plaže Parosa, prenosi “Grik reporter”.

“Zabrinuti smo zbog bezakonja na plažama Parosa od strane kompanija koje eksploatišu delove plaža i samovoljno zauzimaju zajednički prostor sa ležaljkama i suncobranima, daleko van granica predviđenih ugovorima o koncesiji koje su potpisali. Mi branimo prava građana i posetilaca našeg ostrva da imaju besplatan pristup plažama koje volimo. Grčko leto je deo naše duše, deo je našeg identiteta: ne dozvolimo da nam ga neko oduzme”, poručuju iz Pokreta.

Privatne plaže su, kako objašnjava taj portal, nelegalne u Grčkoj, gde ustav predviđa da su svi obalni pojasevi državna svojina sa zagarantovanim javnim pristupom.

Međutim, sve veći broj turista u zemlji koja se oslanja na turizam povećao je potražnju za plažama koje nude ležaljke, beg od vrućine, osveženje, grickalice i – veoma često – glasnu muziku.

Lokalne vlasti izdaju u zakup ograničene delove plaža preduzetnicima koji donose pogodnosti tokom letnjih meseci, a u nekim slučajevima naplaćuju mušterijama više od 100 evra za suncobran i par ležaljki, preneo je ovaj sajt.

Na mnogim grčkim ostrvima, sada je teško naći plažu bez iznajmljivanja tokom pika letnje turističke sezone.

Reagovale i vlasti

Vladine i pravosudne vlasti u Grčkoj reagovale su na sve veći pokret za slobodan pristup plažama koji su u mnogim slučajevima preuzeli barovi na plaži i druga preduzeća koja iznajmljuju ležaljke i suncobrane uz more.

Ministar finansija Kostis Hasidakis izdao je saopštenje u kojem se navodi da se kršenje zakona neće tolerisati.

“Dao sam uputstva… da se inspekcije pojačaju”, rekao je on.

Vlada “neće nikoga izuzeti” od inspekcija kako bi se osiguralo da barovi na plaži i povezani objekti za hranu poštuju propise i da ne blokiraju slobodan pristup javnosti na bilo kojoj plaži.

Kako je naglasio, besplatan javni pristup plažama Grčke zaštićen je grčkim ustavom.

U međuvremenu, tužilac Vrhovnog suda pokrenuo je istragu o ovom pitanju.

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare