13. Jula 2023.

Pogledajte u kojem gradu je izmjereno 46 stepeni

Lucifer je stigao u Srbiju i zapalio gradski asflat. Kragujevac, Negotin, Ćuprija i Zaječar danas su među najtoplijim gradovima u Srbiji gdje je živa na termometru u 13.00 časova pokazala 36 stepeni Celzijusa.

Međutim, kako prenosi Rina, najtoplije je u Čačku gdje je izemjereno nevjerovatnih 46 stepeni.

Slijede, Beograd, Niš i Leskovac sa 35, dok je u Kruševcu, Valjevu, Kuršumliji i Dimitrovgradu izmjereno 34 stepena Celzijusa, pokazuju podaci na sajtu RHMZ-a.

U Novom Sadu i Zrenjaninu i Kikindi živa se popela do 33 stepena, a na Paliću je nešto svježije sa 30 stepeni.

Prema podacima RHMZ-a najniža temperetura je na Kopaoniku gdje je izmjereno 25 stepeni Celzijusa. RHMZ je upozorio da poslije današnjih visokih temperatura na područje Vojvodine i Beograda moguće vremenske nepogode. Kako se navodi, poslije podne se u Vojvodini očekuju vremenske nepogode – jaki pljuskovi, grmljavina, lokalno olujni vjetar i grad.

Pored toga, na području Beograda i šire okoline po podne i uveče moguća je pojava kratkotrajno intenzivnih pljuskova sa gradom i olujnim vjetrom. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” preporučio da se sobna temperatura održava ispod 32 stepeni tokom dana, odnosno ispod 24 tokom noći.

Doktorka Jelena Kašanin iz Savjetovališta za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izjavila je za Tanjug da tokom ljetnjeg perioda kada su visoke temprature, fokus treba da bude na dovoljnom unosu vode, adekvatne i uravnotežene ishrane, bez preskakanja obroka.

U Čačku nevjerovatnih 46 stepeni

Tokom dana u Čačku na jednom od termometara prikazano je da trenutna temperatura na suncu iznosi nevjerovatnih 46 stepeni, pa ne treba ni da čudi što se na ulicama našao samo ko mora.

“Kad izađete napolje dočeka vas neverovatna vrelina, ne može da se diše. Imate osećaj da sve gori. Izašla sam do prodavnice, ali sam se pokajala što sinoć nisam kupila sve što mi treba”, kaže za RINU Čačanka Ana Lopičić.

Ulice su prazne, bašte kafića imaju vrlo malo gostiju, ali i u poslovne objekte rijetko su zalazile mušterije. Čak i jutarnja temperatita u Čačku bila je visoka i iznosila 25 stepeni.

“Ljudi koji su danas prošli pored radnje i u nju ušli mogli su se izbrojati na prste jedne ruke. Ovde sam zaposlena preko deset godina i ne pamtim da je ikada izmerena ovolika temperatura u centru grada, juče na tom istom termometru prikazano je da je napolju čak 51 stepen”, kaže radnica zaposlena u butiku na glavnom trgu.

Mnogi su spas od vreline i Lucifera potražili na Gradskom bazenima i plaži pored rijeke Zapadne Morave, ali i na rijeci Kamenici koja protiče kroz okolna sela.

Ljekari apeluju da se građani ponašaju u skladu sa vremenskim uslovima i da hronični bolesnici izbegavaju izlazak po najjačem suncu, prenosi b92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare