Ko može da odoli ukusnoj, mekanoj i toploj pogači? Ona nas vraća u dane djetinjstva, vrijeme kada smo kod kuće svi porodično doručkovali, a ipak sve to i sad može da se obistini.
Recept za masnu pogaču možete napraviti kad god poželite i kada imate vremena, a sigurno je da će se odmah pojesti.
Sastojci:
650g brašna
1 jaje
pola kocke kvasca
1 šolja mlake vode
100 g otopljene svinjske masti
pola šolje kiselog mlijeka
malo soli
malo šećera
Priprema:
U toploj vodi izmrvite kvasac, promješajte i ostavite oko 10 minuta da djeluje i da se aktivira. Potom dodajte mu šećer i do dvije kašike brašna, pa promješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Pustite opet oko 10 minuta da ta smjesa nadođe.
Ostatak brašna prosijte i u njega dodajte jaje, posolite, blago promješajte, pa dodajte pola smjese otopljene svinjske masti. Ponovo blago promješajte, pa sipajte kiselo mlijeko i kada se to malo sjedini, dodajte aktivirani kvasac. Mješajte sve dok se sve lijepo ne sjedini, najbolje da to bude rukom. Mjesite dok ne napravite tijesto koje se ne lijepi za prste, a opet treba da bude elastično i meko.
Ostatak otopljene svinjske masti lijepo namažite umiješeno tijesto, prekrijte ga krpom ili providnom folijom, pa ostavite oko sat vremena da se tijesto udvostruči, u zavisnosti od toga koliko je topla prostorija, možete to vrijeme korigovati.
Premjesite ga i ostavite na radnoj površini oko 15 minuta. Potopite prste u otopljenu mast pa pritiskajte malo tijesto i razvucite u tanji krug. Možete napraviti oblik koji želite ili ukrasiti je na neki svoj način.
Pogaču premažite žumancetom ili cijelim jajetom i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Servirajte je uz sir, suhomesnate proizvode ili nešto treće, prenosi
“Ona“.