Podjela funkcija: Tegeltiji Svjetska banka, Krišto EBRD - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Podjela funkcija: Tegeltiji Svjetska banka, Krišto EBRD

Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za zamjenika guvernera predložen je ministar komunikacija i veza Edin Forto.

Savjet ministara BiH na prvoj sjednici u novom sazivu donijelo je pojedinačne odluke o imenovanju predsjedavajućih i članova Odbora za unutrašnju politiku i Odbora za ekonomiju te stalnih tijela Savjeta ministara Bosne i Hercegovine nužnih za normalan i funkcionalan rad.

Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, prije rasprave na sjednici Savjeta ministara BiH sva pitanja u nadležnosti ministarstava BiH koja ulaze u sastav odbora obvezno se prethodno raspravljaju na sjednicama odbora.

Odborom za unutrašnju politiku predsjedavaće zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar obrane Zukan Helez, a njegov zamjenik je ministar pravde Davor Bunoza.

Članovi Odbora su ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, ministar bezbjednosti Nenad Nešić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović, direktor Odjeljenja za zakonodavstvo Džemail Ćibo, generalni sekretar Savjeta ministara Robert Vidović, savjetnik predsjedavajuće Savjeta ministara Nikola Lovrinović, kao i koordinator Brčko distrikta BiH u Savjetu ministara BiH Miroslav Gavrić, bez mogućnosti glasanja.

Odborom za ekonomiju predsjedavaće ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, dok je njegov zamjenik ministar spoljnih h poslova Elmedin Konaković.

Članovi ovog odbora su zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i veza Edin Forto, direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović, direktor odjeljenja za zakonodavstvo Džemail Ćibo, generalni sekretar Savjeta ministara Robert Vidović, savjetnik predsjedavajuće Savjeta ministara Niko Duvnjak, kao i koordinator Brčko distrikta BiH u Savjetu ministara BiH Miroslav Gavrić, bez mogućnosti glasanja.

Predsjedavajući odbora i njihovi zamjenici rotiraju se na funkciji predsjedavajućih na godišnjem nivou, a u slučaju odsutnosti ministra na sjednici odbora zamjenjuje ga zamjenik ministra.ra.

Predloženi guverneri u međunarodnim financijskim institucijama

Savjet ministara BiH usvojilo je zaključak kojim se predlažu predstavnici Bosne i Hercegovine u međunarodnim financijskim institucijama, i to Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondom i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Ministarstvo spoljnih poslova dostaviće ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH u dalju proceduru odlučivanja.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto predložena je za guvernerku u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, dok je za njenog zamjenika predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za zamjenika guvernera predložen je ministar komunikacija i veza Edin Forto.

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za guvernera je predložen ministar obrane i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Zukan Helez, a za zamjenicu guvernera ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

(Klix   Foto:BN)

Danas objavljeno

Danska pronašla predmet u blizini gasovoda, pozvala kompaniju Sjeverni tok u pomoć

Vanja A

Zemljotres probudio Banjaluku

M.

Srbija obilježava 24 godine od početka NATO agresije

M.

Ostavite komentar