11. Maja 2023.

Počinje misija čišćenja svemirskog otpada

Prvo ikada aktivno uklanjanje svemirskog otpada približilo se ostvarenju, nakon što je potpisan novi ugovor o ovoj misiji-eksperimentu između švajcarske startap firme ClearSpace i francuskog raketnog giganta Arianespace, piše TheNextWeb.

Ova misija dobila je ime ClearSpace-1 (u prevodu Čist svemir-1) i cilj joj je da uhvati i pošalje van Zemljine orbite otpad koji teži preko sto kilograma. Svemirska letelica za skupljanje đubreta treba da bude puštena u orbitu uz pomoć evropskog svetlosnog uređaja za lansiranje Vega C.

Svemirsko đubre

Jedan od rastućih problema koji otežava svemirskim misijama rad, ali i povećava rizik od sudaranja sa satelitima ili svemirskim stanicama je upravo đubre koje se nalazi u orbiti. To je preko 34 hiljade komada svemirskog otpada koji je veći od 10 centimetara, kao i oko šest i po hiljada operativnih satelita u orbiti, a očekuje se da će taj broj preći brojku od 27 hiljada do kraja ove decenije.

Svi ti objekti predstavljaju opasnost i ukoliko se gomilanje otpada nastavi ovom brzinom, moguća posledica je neupotrebljivost nekih delova svemira. 

Početak misije

Nakon testova i puštanja u rad, letelica koja će skupljati đubre biće lansirana do dela svemira sa najvećom količinom đubreta koji bi potom trebalo da ga eliminiše, ponovnim vraćanjem u atmosferu, koje će u tom procesu sagoreti. Lansiranje je zasad planirano za drugu polovinu 2026. godine kao najbližu opciju.https://www.youtube.com/embed/IuZ4KBsH6gs?feature=oembed

Luk Pige, izvršni direktor i suosnivač misije ClearSpace-1 rekao je da ova misija predstavlja prekretnicu u svemirskoj industriji jer označava hitno rešavanje fundamentalnog problema: “Objekte šaljemo u svemir brže nego što ih uklanjamo”.

Ovaj dogovor dva evropska saradnika stigao je samo messec dana nakon što je ustanovljeno da je Evropa prvi put u istoriji nadmašila SAD u privatnim investicijama u svemirsku tehnologiju.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare