2. Septembra 2023.

Počinje “Kustendorf klasik” na Mećavniku

U Etno-selu Mećavnik na Mokroj Gori danas će početi Festival klasične muzike “Kustendorf klasik” koji je zajednički projekat proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije “Gaspromnjeft”.

U takmičarskom dijelu dvodnevnog Festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a prvi put i studenti sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.

O dobitnicima festivalske nagrade “Zlatna matrjoška” odlučiće međunarodni žiri koji čine umjetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti Mihail Golikov, direktor Škole za muzičke talente u Ćupriji Danijela Jović i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent Aleksandar Sedlar.

Osim takmičarskog programa, u večernjim časovima biće održavani koncerti proslavljenih domaćih i svjetskih umjetnika.

Na Festivalu će prvi put nastupiti ruski pijanista, kompozitor i vokalni solista Oleg Akuratov i mladi violončelista Petar Pejčić uz pratnju Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički” pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića, navodi “Srna”.

Program Festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda.

Za deset godina od osnivanja Festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvijezde klasične muzičke scene, među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić i mnogi drugi.

“Kustendorf klasik” daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umjetnosti te da podjele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare