Jedna namirnica je posebno dobra za školarce jer ne samo da je ukusna, već je i izuzetno bogata izoflavonima – jedinjenjem koje potpomaže koncentraciju i pažnju kod dece.
Ishrana igra posebno važnu ulogu u razvoju kognitivnih funkcija, naročito tokom odrastanja, kada se mozak dece formira i kada oni svakodnevno usvajaju nova znanja i veštine. Koje se namirnice se posebno preporučuju školarcima objasnili su stručnjaci u oblasti neurologije.
Ova hrana poboljšava koncentraciju i sposobnost procesuiranja informacija
“Hrana na bazi soje nije toliko često na dečijem meniju, ali naša naučna studija ukazuje na to da nutrijenti iz ove namirnice, a konkretno izoflavoni, potpomažu kognitivne funkcije dece”, navela je Ajla Bristina, doktor neurologije na Univerzitetu u Ilinoisu u intervjuu za Njujork Post.
U naučnoj studiji učestvovalo je 128 mališana od 7 do 13 godina starosti, koji su punih nedelju dana jeli obroke bogate sojom. Nakon toga, istraživači su sproveli testiranje, u okviru koga su mališanima podeljeni testovi inteligencije i dati razni zadaci na računaru koji bi pokazali u kojoj su meri ona sposobna da zadrže pažnju.
Rezultati koji su dobijeni analizom pokazali su da je povezanost značajna i da su deca koja su čak i u malim količinama unosila soju drastično brže odgovarala na postavljene zadatke i procesuirala dobijene informacije. Ipak, ono na šta soja nikako nije uticala jesu intelektualne sposobnosti mališana.
Koje su još namirnice bogate izoflavonima osim soje
Kako navodi naučnica, ovo je prva studija u kojoj se istraživao uticaj izoflavona, koji je jedan od najznačajnijih nutrijenata soje, na moždanu aktivnost dece. Izoflavoni se, osim u soji, mogu pronaći i u namirnicama poput celera, peršuna, paradajza, mahunarki, bobičastog voća, jabuka, kao i grožđa. Osim toga, deci se mogu pripremati i obroci sa sojinim mlekom, kao zamenom za obično mleko (kaše, smutiji, i slično), kao i sa tofu-sirom, koji je odlična alternativa za kravlji i koziji sir.
RTbalkan.