19. Septembra 2023.

Počeo rat Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu, lokalne vlasti tvrde da ima žrtava

Informaciju o pokrenutoj “antiterorističkoj operaciji” saopštilo je Ministarstvo odbrana republike.

Američki zvaničnik: Blinken će verovatno učestvovati u diplomatskim aktivnostima između Jermenije i Azerbejdžana

Viši zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je u toku diplomatski angažman zbog tenzija između Jermenije i Azerbejdžana i dodao da će u to verovatno biti uključen i državni sekretar Entoni Blinken, preneo je Rojters.

Lokalne vlasti: Dve osobe poginule, 11 povređeni

Lokalni ombudsman u Nagorno-Karabahu Gegam Stepanjan rekao je da su poginula dva civila, a da je 11 osoba povređeno u napadima azerbejdžanske vojske, prenosi Rojters.

Stepanjan tvrdi da je među ranjenima i osmoro dece.

Baku objavio snimak napada na pozicije u Nagorno-Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak i saopštilo da vojska precizno uništava borbene pozicije, borbenu opremu i vojne objekte u oblastima Hodžali i Girmizi Bazar.

Premijer Jermenije: Azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu najnaseljenije centre

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je da azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu najnaseljenije centre Nagorno-Karabaha, preneo je Rojters pozivajući se na Interfaks.

Pašinjan je naveo da je u kontaktu sa lokalnim vlastima u Nagorno-Karabahu i da očekuje da ruski mirotvorci deluju kako bi stabilizovali situaciju.

Istakao je da je sa više strana bilo poziva na državni udar u Jermeniji zbog napada azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu, prenosi RIA Novosti.

Sirene za opasnost i pucnji u Stepanakertu

U Stepanakertu, administrativnom centru Nagorno-Karabaha, oglasile su se sirene za opasnost, a na snimcima koje je objavio Rojters se čuju i pucnji.

Borelj pozvao Azerbejdžan da obustavi vojne aktivnosti

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj pozvao je Azerbejdžan da obustavi vojne operacije u Nagorno-Karabahu, preneo je Rojters.

Borelj je naveo da je EU spremna da posreduje u dijalogu između Azerbejdžana i Jermenije.

Lokalne vlasti u Nagorno-Karabahu: Ima civilnih žrtava

Gegam Stepanjan, ombudsman u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao teritorija Azerbejdžana, naveo je da je u napadima azerbejdžanskih snaga bilo više civilnih žrtava, preneo je Rojters.

Vlasti u Nagorno-Karabahu navele su da je azerbejdžanska vojska zašla duboko u teritoriju tog regiona, ali da su naišli na “odlučan otpor”.

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju.

Kako se navodi, ove mere su preduzete zbog sistematskog granatiranja Oružanih snaga Jermenije, kao i zbog nastavka miniranja teritorije.

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju u prestonici nepriznate Republike Nagorno Karabah, Stepanakertu.

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju.

Kako su saopštili u Bakuu, vojska izvodi napade visokopreciznim oružjem na liniju fronta i po dubini, na položaje jedinica jermenskih oružanih snaga i vojne objekte.

Napominje se da “civilno stanovništvo i civilna infrastruktura nisu mete”.

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju u prestonici nepriznate Republike Nagorno Karabah, Stepanakertu.

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju.

Komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje obavešteni su o aktivnostima koje su u toku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je početak antiterorističke operacije protiv nelegalnih oružanih formacija u delu Karabaha pod kontrolom ruskog mirovnog kontingenta.

Posebno se ističe da se udari samo po položajima jermenske vojske, naseljena mesta i infrastrukturni objekti nisu granatirani.

“Sistematsko granatiranje položaja azerbejdžanske vojske od strane armenskih oružanih snaga u regionu Karabaha, nastavak miniranja naših teritorija, inžinjersko unapređenje borbenih položaja, kao i povećanje broja rovova i zemunica u poslednjih nekoliko meseci izazvali su čak i veća napetost”, navodi se u saopštenju.

Došlo je i do jačanja borbenih položaja ljudstvom, oklopnim vozilima, artiljerijom i drugom vatrenom snagom, dovođenja jedinica u visok stepen borbene gotovosti, stvaranja dodatnih jedinica za mobilizaciju, proširenja izviđačkih aktivnosti prema jedinicama Azerbejdžanske vojske, prodora duboko u naše položaje. da se ponovo minimiziraju očišćene teritorije i civilni putevi u sabotažne i terorističke svrhe.

Dana 19. septembra, na autoputu Ahmedbejli-Fizuli-Šuša, mina koja je unapred postavljena u terorističke svrhe od strane izviđačko-diverzantskih grupa armenskih oružanih snaga u ekonomskom regionu Karabaha u Azerbejdžanu ubila je civile i onesposobila vozilo Državne agencije za puteve. Azerbejdžana.

Istog dana, vozilo u kojem su bili pripadnici unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova minirano je dignuto u vazduh izviđačko-diverzantskoj grupi oružanih snaga Jermenije, pri čemu su naši vojnici poginuli i povređeni.

Takve činjenice su nastavak svrsishodne i sistematske terorističke politike Jermenije protiv Azerbejdžana.

Stanovništvu poslate SMS poruke upozorenja

Ministarstvo odbrane Republike Azerbejdžan je više puta izjavljivalo da nastavak prisustva formacija armenskih oružanih snaga u ekonomskom regionu Karabaha u Azerbejdžanu, kršeći odredbe Trilateralne izjave potpisane 10. novembra 2020., predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost u regionu.

U cilju obezbeđivanja odredbi Trilateralne izjave, suzbijanja velikih provokacija u ekonomskom regionu Karabaha, razoružavanja i povlačenja formacija armenskih oružanih snaga sa naših teritorija, neutralisanja njihove vojne infrastrukture, obezbeđivanja bezbednosti civila koji se vraćaju na teritorije oslobođene od okupacije , državnih službenika angažovanih na poslovima izgradnje i rekonstrukcije i našeg vojnog osoblja, kao i uspostavljanja ustavnog poretka Republike Azerbejdžan, počele su antiterorističke operacije u regionu.

U okviru mera, položaji formacija oružanih snaga Jermenije, njihova dugotrajna vatrena mesta, kao i vojna sredstva i objekti vojne namene stavljaju se van upotrebe visokopreciznim oružjem na liniji fronta i u dubini.

Ponavljamo da civilno stanovništvo i civilna infrastruktura nisu mete, samo se legitimni vojni ciljevi povlače iz akcije.

O aktivnostima su obavešteni komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

U razgovoru za POLITICO, Hikmet Hadžijev, spoljnopolitički savetnik predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, rekao je da je “cilj neutralizacija vojne infrastrukture“ i dodao da su lokalnom jermenskom stanovništvu poslate SMS poruke u kojima se upozorava na “protivterorističke akcije”.

“Od njih je zatraženo da se drže podalje od legitimnih vojnih ciljeva”, rekao je Hadžijev.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su krvavi rat oko Nagorno-Karabaha 2020. Sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije je od tada propao, a azerbejdžanske snage su preuzele kontrolu nad jedinim putem za ulazak ili izlazak — blokirajući humanitarnu pomoć i izazivajući upozorenja o “etničkom čišćenju”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare