26. Aprila 2023.

Počeo proces spajanja Makedonske pravoslavne crkve i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije

Da bi rešenje postalo konačno, potrebno je prvo da episkopi POA na Saboru SPC u maju budu otpisani iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) pre nego što se pridruže Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, priznaju je i budu raspoređeni u njene eparhije, navodi se u izveštaju portala Telma.

Jovan Vraniškovski, koji sada nosi titulu arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog, trebalo bi da dobije na upravu Demir Hisar i Kruševo, zajedno sa Nižepoljem, gde će verovatno biti sedište nove eparhije. Grad Resen je bio jedna od opcija u prvobitnom dogovoru, ali to rešenje je sporno zbog protivljenja vladike Petra, navodi Telma.

“Pripajanje POA Makedonskoj pravoslavnoj crkvi je uslov koji je postavila SPC, kako bi priznali autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve”, objasnio je vladika Petar.

U sastavu crkvene delegacije SPC tokom zajedničke liturgije sa arhijerejima MPC, bio je i poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan Vraniškovski.

Na zajedničkoj liturgiji se obratio i na srpskom jeziku i time najavio kraj, kako je rekao, služenja liturgija u privatnim kućama, a time i kraj međusobnog raskola.

Sinod MPC je Vraniškovskog smatrao “disidentom”, a njegovu crkvu nelegitimnom i on je 2013. godine osuđen na tri godine zatvora zbog navodne pronevere 250.000 evra.

U februaru 2015. godine pušten je iz zatvora zbog primernog ponašanja, a u maju iste godine Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu i drugostepenu sudsku presudu.

O problemu registracije POA vodio se spor i pred sudom za ljudska prava u Strazburu, a POA radi u jedinstvu sa SPC od 2002. godine i kao deo SPC sarađivala je sa gotovo svim crkvama pravoslavnog sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare