27. Jula 2023.

Počeo drugi samit Rusija-Afrika: Očekuje se plenarna sednica sa Putinom

Samitu prisustvuje 49 afričkih delegacija, a tokom naredna dva dana biće organizovan niz bilateralnih sastanaka sa predsednikom Rusije.

Drugi samit Rusija-Afrika počeo je danas u Sankt Peterburgu. 

Kao što je najavljeno, tokom samita, koji će trajati dva dana, biće reči o ekonomskim, političkim i humanitarnim pitanjima, a događaju će prisustvovati 49 afričkih delegacija i 17 afričkih lidera. Kako je ranije najavio Kremlj, predsednik Rusije sastaće se ponaosob sa svakim od lidera, koji će danas i sutra prisustvovati samitu. 

Ruski predsednik ranije je istakao da Afrika polako postaje jedan od centara multipolarnog sveta i dodao da će Moskva pomagati jačanju suvereniteta država sa afričkog kontinenta. 

Ovogodišnji samit održava se u znatno drugačijoj geopolitičkoj situaciji za razliku od prvog, koji je 2019. godine bio održan u Sočiju. 

Promena odnosa prema Moskvi zbog ukrajinskog sukoba, kao i porast ruskog uticaja u određenim delovima sveta samo su neki faktori zbog kojih ovogodišnji samit protiče u vidno promenjenim okolnostima. Neki od drugih faktora su i povećan međunarodni pritisak na afričke države, jačanje ruskog uticaja na socijalno-ekonomsku situaciju u Africi usled prošlogodišnje krize i rasta cena prehrambenih namirnica i energenata, ali i želja određenih afričkih zemalja da proguraju svoju mirovnu inicijativu kada je reč o sukobu u Ukrajini. 

Imajući u obzir da afrički kontinent u velikoj meri zavisi od žitarica i đubriva koje dolaze iz Rusije i Ukrajine, biće reči i o Sporazumu o žitu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare