31. Marta 2023.

Počelo je: Italija zabranila ChatGPT

Regulatorno telo u Italiji je izdalo izvršnu zabranu ChatGPT AI chatbota. Kreator ovog sercisa, kompanija OpenAI, je optužen za nezakonito prikupljanje ličnih podataka korisnika

Kompaniji OpenAi je naređeno da odmah prestane da prikuplja podatke korisnika u Italiji, dok ne prilagodi svoju praksu prikupljanja podataka zakonima u Evropskoj uniji.

GPDP, koji je italijansko telo za zaštitu pšodataka, je objavilo saopštenje u kojem ističe da kompanija OpenAI ne ispunjava pravnu osnovu koja opravdava masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka da bi obučavala ChatGPT.

Ovo nije prvi put da Italija preduzima ovakve akcije protiv nekog AI chatbota. Regulator je u februaru zabranio Replika.ai chatbot aplikaciju, koja je bila poznata po tome što su neki korisnici razvili lične odnose sa chatbotom, a kompanija je nedavno uklonila opciju za erotske igrice sa chatbotom.

GPDP ističe da kompanija OpenAI ima 20 dana da implementira mere i ispuni zahteve regulatora, a u suprotnom može da se suoči sa kaznom od 20 miliona evra.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare