11. Jula 2023.

Počeli protesti u Izraelu: Blokirani putevi širom zemlje

Danas su u Izraelu počeli nacionalni protesti protiv planirane reforme pravosuđa vlade.

Demonstranti su rano ujutro privremeno blokirali nekoliko puteva širom zemlje, javljaju mediji. Mahali su izraelskim zastavama i protestnim znakovima uzvikujući: “Moramo zaustaviti uništavanje demokratije!”

Prema rečima organizatora, dalji mitinzi su planirani tokom dana. Očekuje se da će se popodne na hiljade Izraelaca okupiti na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u blizini Tel Aviva.

Izraelski parlament je tokom noći u prvom čitanju odobrio predlog zakona o kontroverznoj reformi pravosuđa. Novi zakon onemogućio bi Vrhovnom sudu da oceni odluku vlade kao “nerazumnu”.

Kritičari strahuju da bi to moglo da podstakne korupciju i proizvoljna imenovanja na visoke funkcije. Potrebna su još dva čitanja pre nego što amandman stupi na snagu.

Velike kompanije puštaju zaposlene na proteste

Nekoliko kompanija iz tehnološkog sektora, koji se smatra pokretačkom snagom izraelske ekonomije, najavilo je da će pustiti svoje zaposlene na proteste.

Već više od pola godine, vladine planirane reforme pravosuđa su podelile velike delove izraelskog društva. Hiljade Izraelaca više puta je izašlo na ulice da protestuje protiv reformi.

Vlada optužuje sudije za prekomerno mešanje u političke odluke. Kritičari vide fundamentalnu pretnju podele vlasti i upozoravaju da bi Izrael mogao da se pretvori u diktaturu.

Protestni pokret je jedan od najvećih u istoriji Izraela, zemlje sa oko 9,4 miliona stanovnika, i uključuje široke slojeve društva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare