Svi imamo ovaj moćni sastojak u svojim kuhinjama.
Začin, lijek i saveznik ljepote, može biti sve to ako znate kako ga koristiti mudro, pravilno i umjereno.
Morska sol, koja se dobija isparavanjem morske vode, koristi se od strane ljudi širom svijeta još od praistorijskih vremena i još uvijek je neizostavan začin u svim kuhinjama svijeta. Ali pored kulinarske upotrebe, morska sol ima i neke važne zdravstvene prednosti koje je razlikuju od obične kuhinjske soli, koja se dobija iskopavanjem iz rudnika. Morska sol se uglavnom sastoji od natrijum hlorida, spoja koji pomaže u regulaciji ravnoteže tečnosti i krvnog pritiska u tijelu. Budući da je minimalno obrađena, sadrži i neke minerale, poput kalijuma, željeza i kalcijuma, što je glavni razlog zašto se smatra nutritivno superiornijom kuhinjskoj soli, kojoj je uklonjena većina hranjivih tvari. Međutim, treba napomenuti da su to elementi u tragovima, što znači da biste morali konzumirati izuzetno velike količine soli (što se ne preporučuje) da biste se i približili količini kalijuma, željeza, kalcijuma ili magnezijuma koju možete dobiti iz hrane.
Zašto je morska sol bolji izbor od kuhinjske soli
Proizvodnja rafinirane kuhinjske soli obično uključuje visok nivo obrade, uključujući rudarenje, jodiranje, izbjeljivanje i dodavanje sredstava protiv zgrudnjavanja. Tokom proizvodnje se dodaju i druge hemikalije, što sve rezultira potpunim uklanjanjem korisnih minerala i elemenata u tragovima, osim natrijuma i hlorida. Za razliku od rafinirane soli, proizvodnja morske soli uključuje malo ili nimalo obrade, tako da ova sol zadržava svoju vlagu i mineralni sadržaj. Minerali su prisutni u obliku koji tijelo lako koristi i apsorbuje. Međutim, geografski položaj područja gdje se sol proizvodi također igra važnu ulogu u kvaliteti morske soli, jer ima značajan utjecaj na količinu i kombinaciju minerala sadržanih u morskoj soli. Voda iz Sredozemnog mora, Atlantskog okeana i Sjevernog mora najčešće se koristi za proizvodnju morske soli.
Bogato mineralima u tragovima i elektrolitima
Natrijum hlorid, ili so uopšteno, ima nekoliko izuzetno važnih funkcija u organizmu i neophodan je za optimalno zdravlje. Međutim, smatra se da morska so ima i neke dodatne prednosti. Visokokvalitetna morska so, koja se dobija sporim isparavanjem morske vode (a ne brzim procesom isparavanja), obično sadrži do 60 minerala u tragovima, a za neke vrste morske soli, poput himalajske morske soli, ovaj broj raste i do 84. U svakom slučaju, morska so je dobar izvor mikronutrijenata. Sadrži većinu glavnih elektrolita, poput natrijuma, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, koji imaju niz važnih funkcija u organizmu, od regulacije ritma srca do kontrakcije mišića koji nam omogućavaju kretanje. Umjerena konzumacija morske soli, stoga, pomaže u sprečavanju neravnoteže elektrolita.
Poboljšava funkciju mozga, mišića i nervnog sistema
Kao dobar izvor natrijuma, morska so je neophodna za pravilno funkcionisanje mozga, mišića i nervnog sistema. Naime, natrijum je potreban za prenos električnih signala u tijelu, a ako ovaj prenos ne funkcioniše pravilno, mozak, mišići i nervni sistem trpe posljedice.
Korisno za probavni sistem
Nedovoljan unos soli može imati negativne efekte na zdravlje probavnog sistema, jer može dovesti do smanjenja količine hlorovodonične kiseline u želucu. Ako imate nedostatak želučane kiseline, to može dovesti do žgaravice, bolova u želucu, povraćanja i zatvora. Konzumiranje odgovarajuće količine morske soli može pomoći tijelu da proizvede potrebnu količinu hlorovodonične kiseline, budući da morska sol sadrži hlorid, koji je njen ključni gradivni blok.
Poboljšava apsorpciju hranjivih tvari
Dovoljna želučana kiselina pomaže tijelu da apsorbira vitamine i minerale poput kalcija, cinka, željeza, folata i vitamina B12. Stoga, redovna konzumacija visokokvalitetne morske soli može pomoći tijelu da apsorbira više hranjivih tvari iz hrane koju jedete.
Sprečava dehidraciju i uravnotežuje tjelesne tečnosti
So privlači vodu, što znači da ako pretjerate, možete imati problema sa zadržavanjem tečnosti u tijelu i pojavom edema. Ni suprotno nije dobro, odnosno premalo unosa soli, jer dovodi do gubitka tečnosti, što može izazvati simptome dehidracije. Konzumiranjem umjerene količine morske soli svaki dan, svom tijelu obezbjeđujete optimalni nivo natrijuma, što pomaže u održavanju pravilnog odnosa natrijuma i kalijuma. To su dva elektrolita koja zajedno rade na održavanju ravnoteže tečnosti u ćelijama tijela, krvnoj plazmi i ekstracelularnoj tečnosti.
Inhalacije s morskom soli – balzam za disajne puteve
Morska so se također koristi za čišćenje disajnih puteva, metodom koja se naziva haloterapija. Haloterapija morskom soli može se izvoditi na nekoliko načina: grgljanjem slane vode, korištenjem slane vode za ispiranje nosa ili udisanjem pare slane vode. Vjeruje se da haloterapija može pomoći u ublažavanju simptoma nekih respiratornih bolesti, poput astme, hroničnog bronhitisa, alergija i rinosinusitisa. Studije su pokazale da sprejevi koji sadrže morsku so i ispiranje nosa rastvorom koji sadrži morsku so imaju bolje rezultate u ublažavanju simptoma rinosinusitisa nego sprejevi i preparati na bazi hipertoničnog fiziološkog rastvora. Studije su provedene s rastvorom koji sadrži so Mrtvog mora, koji se zbog svojih protuupalnih svojstava pokazao kao zdravija alternativa za ublažavanje respiratornih alergija i drugih respiratornih bolesti. Naime, mnogi drugi lijekovi, poput nazalnih steroida, imaju nuspojave poput upale koja dovodi do povećanog lučenja sluzi. Osim toga, minerali prisutni u soli Mrtvog mora ublažavaju oticanje sluznice, čime se smanjuje začepljenost nosa i disajnih puteva.
Grgljanje za oralno zdravlje
Morska so sadrži fluorid, koji je koristan za zdravlje zuba. Fluorid pomaže u zaštiti zuba od kiseline i sprječava razvoj karijesa. Redovno ispiranje i grgljanje mlakom vodom s morskom soli također ublažava bol u usnoj šupljini, ublažava problem krvarenja desni, rana u ustima i upale grla.
Alternativna terapija za psorijazu
Morska so se također koristi kao efikasan prirodni lijek za ublažavanje simptoma psorijaze, naravno u kombinaciji s odgovarajućim lijekovima koje je propisao ljekar. Brojne studije su pokazale da je upotreba morske soli dovela do značajnog poboljšanja stanja pacijenata koji su imali problema s perutanjem, crvenilom i svrbežom kože. Učinkovitost balneoterapije (terapije kupkama), gdje se morska so koristi zajedno s blatnim i sumpornim kupkama, dala je vrlo obećavajuće rezultate kod osoba koje pate od psorijaze i psorijatičnog artritisa, posebno zato što su ispitanici osjetili smanjenje bolova u kičmi i povećanje fleksibilnosti kičme.
Morska sol ublažava bolove u mišićima
Kupanje u kupki s morskom soli može pomoći u smanjenju napetosti mišića koja može uzrokovati bol i ukočenost. Pripremite toplu kupku s puno morske soli i potopite se u nju 30 minuta kako biste smanjili napetost mišića i bol uzrokovanu nepravilnim držanjem, stresom ili intenzivnim vježbanjem.

Moćan saveznik ljepote
Dodavanjem morske soli u vašu uobičajenu masku za lice, ponovo ćete moći maksimalno iskoristiti njene dvije glavne prednosti za vašu kožu: uklanjanje viška sebuma i hidrataciju dubljih slojeva kože. Kupka sa soli jedan je od najpopularnijih načina korištenja morske soli u vašoj rutini ljepote. Dodajte obilnu količinu morske soli u toplu kupku i opustite se dok sol izvlači toksine iz vašeg tijela i uklanja znoj, prljavštinu i masnoću s vaše kože, pružajući dubinsko čišćenje. Morska sol može spriječiti perut, a istovremeno stimulira cirkulaciju u vašem vlasištu i poboljšava zdravlje vlasišta. Morsku sol možete koristiti i za uklanjanje viška masnoće s vlasišta (ako imate masnu kosu) i za sprječavanje rasta gljivica. Namačite nokte u vodi s morskom soli nekoliko puta sedmično: zahvaljujući mineralima u morskoj soli, vaši nokti će postati jači i sjajniji, a zanoktice oko noktiju će također omekšati.
Manje je više
Koliko god bila korisna za vaše zdravlje, morska sol može biti štetna u prekomjernim količinama. Prekomjerni unos natrija povezan je s visokim krvnim pritiskom, osteoporozom, bubrežnim kamencima i drugim zdravstvenim problemima. Ne zaboravite da tipična moderna prehrana u zapadnim zemljama sadrži mnogo prerađene hrane bogate natrijem, te čak i bez dodatnog unosa u obliku morske soli, mnogi ljudi već konzumiraju previše soli. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučeni dnevni unos soli je 5 grama dnevno, a u Hrvatskoj je prosječni dnevni unos 11,6 grama soli. U svakom slučaju, uprkos zdravstvenim prednostima, morska sol se mora koristiti umjereno, baš kao i svaka druga vrsta soli. Čak i ako je umjereno koristimo u kuhinji, ipak moramo obratiti pažnju na druge izvore soli koje unosimo u tijelo tokom dana, od kruha i pekarskih proizvoda preko suhomesnatih proizvoda i tvrdih sireva do majoneze, gotovih umaka, ukiseljenog povrća, kukuruznih pahuljica i tako dalje.