11. Septembra 2023.

Poboljšani uslovi u azilu na Manjači, 60 pasa pronašlo svoje vlasnike

Reorganizacijom i uređenjem azila za napuštene životinje na Manjači, stvorili su se bolji uslovi za boravak pasa.

-Nažalost, neodgovorni vlasnici sve češće svoje ljubimce ostavljaju na ulici, što rezultira porastom broja pasa lutalica na ulicama. Stoga je u proteklom periodu uređen azil na Manjači i stvoreni pogodni uslovi za boravak napuštenih pasa – naveli su iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove.

Podsjećaju da je u proteklom periodu obavljeno unutrašnje i vanjsko uređenje azila, odnosno postavljena je stolarija, novi unutrašnji boksovi, električne instalacije, postavljene palete, IC lampi, pojilice i hranilice, kao i nova vrata koja ostavljaju mogućnost provjetravanja u ljetnim mjesecima, te izgrađeno vanjsko igralište za pse, obavljeno hortikulturno uređenje prostora oko azila i pokrenuta nabavka kućica sa ogradom za ženke sa štencima.

Što se tiče higijene u azilu, osim redovnog svakodnevnog čišćenja tu je redovna dezinfekcija, pražnjenje separatora, pranje boksova, pranje i četkanje pasa.

O zdravstvenom stanju pasa brine veterinarska ambulanta, koja ima ugovor sa Gradom, a u okviru kojeg je, između ostalog, definisan i rad Higijeničarske službe na terenu i rad u prihvatilištu za napuštene životinje.

Nakon dovođenja objekta azila i rada u azilu na viši nivo, velika pažnja ove godine posvećena je i edukaciji i razmjeni dobrih praksi sa azilima u drugim gradovima. U tom pravcu, predstavnici Grada posjetili su azil u Zagrebu i novoizgrađeni azil u Trebinju.

Ova godina bila je rekordna i po broju udomljenih pasa.

-Druženje sa nevladinim organizacijama i građanima, što svakodnevno, što kroz Dane otvorenih vrata, stvorili smo mogućnost druženja građana sa psima iz azila, pa smo tako zajedno šetali, češljali ih, igrali se sa njima i bila je tu ogromna količina ljubavi i obostrano zadovoljstvo. Sve je rezultiralo najvećim brojem udomljenih pasa do sada, pa je tako od početka godine udomljeno 60 jedinki – zaključili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Neke od usvojenih pasa sa svojim vlasnicima, pogledajte na sljedećim fotografijama…

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare