8. Augusta 2025.

Pljeskavice sa krompirom iz rerne: Kako pripremaju u Grčkoj

Marinada sa limunom, krompiru daje poseban ukus ovom tradicionalnom jelu

Sastojci:

Za pljeskavice:

-500 g mlevene govedine

-1 veliki dvopek ili 1–2 kriške bajatog hleba, natopljenog i oceđenog

-100 ml mleka (za natapanje)

-1 crni luk, izblendan

-1 čen belog luka, izblendan

-1 jaje

-2 kašike maslinovog ulja (ekstra devičanskog)

-1 kašika crvenog sirćeta

-1 kašičica sušenog origana

-2 kašike sveže mente (nane), sitno seckane

-1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog

-so i biber po ukusu

Za krompir:

-1 kg krompira, oljuštenog i isečenog po dužini na četvrtine

-so po ukusu

Za marinadu za krompir:

-80 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)

-sok od 2 limuna

-4–5 čenova belog luka, sitno iseckanih

-2 kašike dižon senfa

-1 kašika sušenog origana

-so i biber po ukusu

-80 ml vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Krompir stavite u pleh i posolite po ukusu.

Sve sastojke za marinadu stavite u teglu, dobro promućkajte i prelijte preko krompira.

Dodajte dodatnih 80 ml vode u pleh.

Pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem i pecite 1 sat i 20 minuta.

Priprema pljeskavica:

Natopite dvopek u mleku 10–15 minuta dok ne omekša,izmiksajte ga i ocedite višak tečnosti. Ako koristite bajati hleb, izmrvlte ga rukama nakon natapanja.

U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, natopljeni dvopek ili hleb, luk, beli luk, jaje, maslinovo ulje, sirće, origano, mentu, peršun, so i biber.

Dobro mesite smesu 5–10 minuta, dok ne postane penasta i ujednačena.

Pokrijte i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

Oblikujte pljeskavice i poređajte ih preko polupečenog krompira.

Uključite rernu na gril opciju na 200°C i pecite pljeskavice 25–30 minuta, povremeno prelivajući sokom iz pleha, dok ne dobiju zlatnu boju i potpuno se ispeku.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare