Marinada sa limunom, krompiru daje poseban ukus ovom tradicionalnom jelu
Sastojci:
Za pljeskavice:
-500 g mlevene govedine
-1 veliki dvopek ili 1–2 kriške bajatog hleba, natopljenog i oceđenog
-100 ml mleka (za natapanje)
-1 crni luk, izblendan
-1 čen belog luka, izblendan
-1 jaje
-2 kašike maslinovog ulja (ekstra devičanskog)
-1 kašika crvenog sirćeta
-1 kašičica sušenog origana
-2 kašike sveže mente (nane), sitno seckane
-1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog
-so i biber po ukusu
Za krompir:
-1 kg krompira, oljuštenog i isečenog po dužini na četvrtine
-so po ukusu
Za marinadu za krompir:
-80 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)
-sok od 2 limuna
-4–5 čenova belog luka, sitno iseckanih
-2 kašike dižon senfa
-1 kašika sušenog origana
-so i biber po ukusu
-80 ml vode
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Krompir stavite u pleh i posolite po ukusu.
Sve sastojke za marinadu stavite u teglu, dobro promućkajte i prelijte preko krompira.
Dodajte dodatnih 80 ml vode u pleh.
Pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem i pecite 1 sat i 20 minuta.
Priprema pljeskavica:
Natopite dvopek u mleku 10–15 minuta dok ne omekša,izmiksajte ga i ocedite višak tečnosti. Ako koristite bajati hleb, izmrvlte ga rukama nakon natapanja.
U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, natopljeni dvopek ili hleb, luk, beli luk, jaje, maslinovo ulje, sirće, origano, mentu, peršun, so i biber.
Dobro mesite smesu 5–10 minuta, dok ne postane penasta i ujednačena.
Pokrijte i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
Oblikujte pljeskavice i poređajte ih preko polupečenog krompira.
Uključite rernu na gril opciju na 200°C i pecite pljeskavice 25–30 minuta, povremeno prelivajući sokom iz pleha, dok ne dobiju zlatnu boju i potpuno se ispeku.
Objektiv.rs