Načini pripreme plavog patlidžana su mnogobrojni
Mesnati plod patlidžana karakteriše gorkasti ukus i mnoštvo sastojaka koji doprinose zdravlju.
Možda ne izgleda kao tipično povrće, zbog svojih mesnatih, krupnih plodova najčešće ljubičaste boje i sjajne, debele kore, ali po sastavu to svakako jeste.
Načini njegove pripreme su mnogobrojni, a mi vam predstavljamo recept za patlidžan punjen povrćem, ukusnu i laganu večeru kao stvorenu za vrele letnje dane.
Sastojci:
2 plava patlidžana
4 glavice crnog luka
3 šargarepe
1 glavica belog luka
250 g pelata paradajza
100 g kupusa
3 paradajza
3 dl soka od paradajza
1 dl belog vina
3 dl supe od povrća
1 dl maslinovog ulja
origano, bosiljak
mešavina začina
Priprema:
1. Patlidžan zajedno sa korom iseći na listove debljine 0,5 cm.
2. Listove patlidžana posoliti i ostaviti da puste sok a potom propržiti na vrelom ulju.
3. Crni luk iseći na rebarca, šargarepu i kupus izrendati a beli luk što sitnije iseckati. Pelat paradajza izgnječiti.
4. Na malo maslinovog ulja propržiti crni luk a zatim dodati šargarepu, beli luk i kupus te nastaviti sa dinstanjem dok povrće napola ne omekša.
5. Potom dodati pelat paradajza, origano, bosiljak i začine po ukusu te dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
6. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati polovinu listova patlidžana. Preko patlidžana staviti malo pripremljenog fila i preklopiti drugim listom patlidžana. Odozgo poslagati kolutove paradajza.
7. Posebno umutiti sok od paradajza, belo vino, preostalo maslinovo ulje i supu od povrća pa preliti preko patlidžana. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 40 min. Zatim skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok suvišna tečnost ne uvri a svi sastojci ne omekšaju.
Prijatno!