18. Jula 2023.

Planirate prelazak na iPhone 15, kada je pravi trenutak za prodaju vašeg korišćenog telefona?

iPhone 15 stiže u septembru i ukoliko planirante da se prebacite na noviji model ali pogrešite sa momentom prodaje vašeg postojećeg, korišćenog modela, možete izgubiti i do 65% vrijednosti

Ukoliko se ne dogodi nešto nepredviđeno, kako stvari trenutno stoje, Apple će svoju novu generaciju iPhone 15 telefona pustiti u prodaju tokom septembra ove godine. Ono što je za većinu korisnika vrlo bitno jeste činjenica da će ovogodišnji iPhone telefon doneti pregršt noviteta i poboljšanja, zbog čega veliki broj korisnika već sada planiran prelazak na novi iPhone 15.

Svaki put kada lansira novi iPhone, Apple pokrene talas prodaje korišćenih uređaja, pa u tom pogledu ni izlazak iPhone 15 modela neće biti izuzetak. Ove godine, proizvođač iz Kupertina planira prilično veliki lager novih uređaja za prodaju koji broji čak 85 miliona iPhone 15 jedinica. Jednom kada se nađu u prodaji, bukvalno će preplaviti tržište. Poređenja radi to je 12% veća količina uređaja u odnosu na momenat izlaska prošlogodišnjeg iPhone 14 telefona. Apple je očigledno pun samopouzdanja kada su u pitanju procene mogućnosti tržišta i korisnika koji će želeti da kupe novi iPhone.

U isto vreme, velika prodaja i potencijalno interesovanje za novi iPhone 15, znači da će većina postojećih korisnika iPhone 14 modela pokušati da prodaju svoj trenutni, korišćeni telefon kako bi se prebacili na noviju verziju uređaja. Glavno pitanje je kada je najbolji trenutak da to uradimo i prodamo svoj postojeći telefon i time izvučemo najviše novca iz korišćenog uređaja. Na taj način bismo za najmanje novca prešli na novi i bolji uređaj, ali istovremeno najmanje izgubili na vrednosti dosadašnjeg telefona.

iPhone 14 Pro dizajn

Takvu procenu iznosi kuća koja se bavi analizom tržišnih trendova, SellCell u svom najnovijem izveštaju. U pokušaju da daju odgovor na ovu večitu dilemu korisnika, SellCell je na osnovu dosadašnjih podataka i njihove detaljne analize došao do zaključka da je idealno vreme prodaje postojećeg telefona u cilju godišnjeg ritma apgrejda na noviji, oko 28 dana pre izlaska novog modela u prodaju. Kada je u pitanju novi iPhone 15, to bi značilo da vaš iPhone 14 treba prodati u periodu od 19-26 avgusta kada bi praktično trebalo da izvučete najviše novca iz vašeg polovnog, ali još uvek aktuelnog Apple iPhone telefona.

Ukoliko pogrešimo vreme prodaje i zakasnimo, možemo izgubiti i do 65% vrednosti postojećeg telefona. Navodeći slučaj u primeru izlaska prošlogodišnjeg iPhone 14 telefona, cene polovnih iPhone 13 i iPhone 12 modela su pale za 261 US$ što je gubitak vrednosti od 60%, piše Kuai Technology, a vest prenosi news.mydrivers.com.

Zato budite spremni na vreme, pripremite se za akciju i zbog još jednog razloga jer stariji iPhone telefoni, poput iPhone X modela neće dobiti iOS 17 ažuriranje, a što će dodatno uticati na pad cena korišćenih iPhone telefona. Zato bolje pre, nego kasnije…

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare