7. Septembra 2023.

 “Pitajte Srbe koliko je uranijum štetan”

Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, u regionima koje je NATO bombardovao, došlo je do značajnog porasta sledećih oboljenja: tumor, neplodnost kod muškaraca, autoimune bolesti, patološke komplikacije trudnoće, mentalni poremećaji kod dece, podsetila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tvrdnje Bele kuće da granate sa osiromašenim uranijumom, koje će biti isporučene Kijevu, ne predstavljaju radioaktivnu pretnju su “laž ili glupost”, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prethodno je portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio da municija sa osiromašenim uranijumom “ne predstavlja radioaktivnu pretnju” po zemlju, da ne postoji “ništa” u vezi sa ovim potezom “što bi moglo izazvati kontroverzu”, te da ovakvu municiju poseduje i Rusija.

“Šta je to: laž ili glupost? O toksičnosti osiromašenog uranijuma, njegovoj opasnosti po ljudski organizam, kao i o posledicama zagađenja tla, više puta je razgovarano”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je posebno podsetila da je na mestima, na kojima je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom zabeležen višestruki porast onkoloških oboljenja. 

“Ovo su na sebi, nesvesni posledica, testirali vojnici NATO-a, pre svega italijanska vojska tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Od 7.500 izloženih toksičnim supstancama i radijaciji, 372 osobe su umrle (pet odsto je smrtnost: svaka 20. osoba). Umrli su uglavnom od onkoloških oboljenja: disfunkcije bubrega, karcinoma pluća, raka kostiju, jednjaka i kože, Hočkinovog limfoma i leukemije”, precizirala je ruska zvaničnica.

Osim toga, kako je istakla, od upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom stradali su i Srbi, koji su direktne žrtve jugoslovenske agresije. 

“Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, u regionima koji su podvrgnuti NATO bombardovanju i udarima, značajan je porast sledećih oboljenja: tumor, neplodnost kod muškaraca, autoimune bolesti, patološke komplikacije trudnoće, mentalni poremećaji kod dece”, zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Pentagon je saopštio da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odobrila slanje kontroverzne municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, kao deo novog paketa vojne pomoći vrednog 175 miliona dolara.

Municija sa osiromašenim uranijumom namenjena je američkim tenkovima “abrams”, odnosno njihovim topovima kalibra 120 mm.

Novi paket vojne pomoći takođe uključuje druge vrste municije, protivtenkovske raketne sisteme, navigacionu i komunikacionu opremu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare