Za pripremu vam nije potreban ni mikser
Bez da budemo previše komplikovani, danas predlažemo recept za klasičnu, i veoma dobru, pitu od lješnika
Klasične stvari su ponekad najbolje, a isto važi i za deserte. U ovoj jednostavnoj piti spojila sam frangipane kremu od lješnjaka i čokoladu i napravila klasičnu kombinaciju okusa, ali na kraju i odličan desert koji se dopao baš svakoj osobi kojoj sam je ponudila, a posebno onima koji vole uživati u kombinaciji cokoladu i ljesnike na dnevnoj bazi, samo u nekom drugom obliku.
Ceo desert ne zahteva nikakav poseban napor, osim da umesite kratko testo, dodajte jednostavnu kremu koju ste umutili pjenjačom, pa prelijte čokoladom i strpljivo sve stisnete. Za pripremu vam neće trebati ni mikser, što je uvijek dobro ako vam se ne bavi puno jela i priprema kada svi već hrle na desert. Osim lješnjaka, uvijek možete koristiti bademe, čak i pistacije. S čokoladom ionako sve funkcionira kako treba.
PITA OD LESNIKA
Za testo:
280 g belog brašna
20 g kakao praha
200 g putera
malo hladne vode (po potrebi)
Za fil:
50 g mlevenih lešnika
30 g šećera
10 g brašna
50 g putera sobne temperature
1 jaje
prstohvat soli
malo ekstrakta vanile
Za preliv:
100 g čokolade
100 g slatkog vrhnja
Dodatak:
sjeckani prženi lješnjaci
cvijet soli
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto i umijesite tijesto. Ne mesiti predugo, dovoljno je da poprimi oblik loptice, pa umotajte u providnu foliju i čuvajte u frižideru. Za to vreme pripremite fil. Lješnjake sameljite ili koristite već nasjeckane, dodajte brašno, zatim puter, šećer i jaje. Sve dobro izmešati da dobijete gustu kremu. U posudi zagrejte slatku pavlaku i prelijte je preko iseckane čokolade. Ostavite da se otopi, promiješajte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Kada se tijesto stegne, nakon otprilike sat vremena u frižideru, izvadite ga, razvaljajte i stavite u kalup za pitu. Probušite i pecite na slijepo 15 minuta, a zatim izvadite i dodajte kremu od mljevenih lješnjaka. Vratite u rernu na 20-30 minuta, zagrejanu na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije boju. Izvaditi iz rerne, kratko ohladiti, preliti čokoladom i ostaviti da se stegne. Na kraju pospite krupno sjeckanim lješnjacima i cvijetom soli.
Jutarnji.hr