3. Januara 2025.

Piroške sa sirom: Na način kako su se spremale, osamdesetih, u Beogradu

Spolja hrskave, a unutra mekane, mame neodoljivim mirisom

Miris ovih piroški širio se po centru Beograda, a one su se prodavale u delu nekadašnje Atine. To su bile najukusnije piroške u gradu.

Sastojci:

-1/2 kocke svežeg kvasca

-170 ml mlakog mleka

-1 kašika šećera

-1 kašika brašna

Izdrobljeni kvasac, šećer, mlako mleko i kašiku brašna izmešati i poklopiti da kvas “nadođe”

Kada kvas počne da “radi” dodati:

-jedno jaje

-150 gr grčkog jogurta

-2 kašičice soli

-25 ml ulja

Nadev:

Ulupajte jedno belance i dodajte 200 gr izmrvljenog Feta sira. Pomešati.

Priprema:

Dodati 550-600 gr brašna, ali je bitno da ga dodajete iz tri puta kako bi testo bilo rastresito. Umesiti testo i ostaviti ga pokrivenog folijom u frižideru sat vremena.

Razvući ga u pravougaonik i podeliti na 12 jednakih delova. Dodati izmrvljeni sir sa bencem i uvijati kao palačinku, pazeći da krajevi budu dobro zatvoreni.

Peći u zagrejanom ulju sa obe strane po nekoliko minuta.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare