9. Septembra 2024.

Piletina u lovačkom stilu

Ovaj francuski klasik je jednostavan za pripremu i savršen uz kremasti pire ili hrskavi kruh. Piletina se dinsta u sosu na laganoj vatri, da omekša i da se ukusi spoje.

1 kašičica maslinovog ulja

25 g putera

pilećih bataka

pilećih bataka

1 glavica luka , nasjeckana

2 čena belog luka

200 g šampinjona

230 ml crnog vina

2 kašike koncentrata paradajza

1 kašičica sušenog timijana

500 ml pilećeg temeljca

sjeckani peršun (po želji, za posipanje)

Priprema

1Zagrijte ulje i puter

U većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i polovinu (od 25 g) putera. 

2Ispecite meso

Začinite piletinu i pržite je oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ostavite piletinu sa strane. 

3Pržiti

U šerpi otopite preostali puter, pa dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite oko minut, a zatim dodajte pečurke i pržite dva minuta. Ulijte crno vino. 

4Ulijte pileći temeljac

Umiješajte koncentrat paradajza, pustite da prokuha, a zatim smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i podlijte pilećim temeljcem. 

5Kuhajte

Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri sat vremena dok piletina ne omekša. 

6Serve

Izvadite piletinu iz lonca. Ostavite sos da ključa desetak minuta dok ne postane kao sirup, a ukusi se prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji, a po želji jelo možete posuti seckanim peršunom.

Index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare