Ovaj francuski klasik je jednostavan za pripremu i savršen uz kremasti pire ili hrskavi kruh. Piletina se dinsta u sosu na laganoj vatri, da omekša i da se ukusi spoje.
1 kašičica maslinovog ulja
25 g putera
2 pilećih bataka
2 pilećih bataka
1 glavica luka , nasjeckana
2 čena belog luka
200 g šampinjona
230 ml crnog vina
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica sušenog timijana
500 ml pilećeg temeljca
sjeckani peršun (po želji, za posipanje)
Priprema
1Zagrijte ulje i puter
U većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i polovinu (od 25 g) putera.
2Ispecite meso
Začinite piletinu i pržite je oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ostavite piletinu sa strane.
3Pržiti
U šerpi otopite preostali puter, pa dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite oko minut, a zatim dodajte pečurke i pržite dva minuta. Ulijte crno vino.
4Ulijte pileći temeljac
Umiješajte koncentrat paradajza, pustite da prokuha, a zatim smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i podlijte pilećim temeljcem.
5Kuhajte
Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri sat vremena dok piletina ne omekša.
6Serve
Izvadite piletinu iz lonca. Ostavite sos da ključa desetak minuta dok ne postane kao sirup, a ukusi se prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji, a po želji jelo možete posuti seckanim peršunom.
Index.hr