10. Oktobra 2024.

Pileće ili ćureće – koje je meso zdravije

Ljubitelji mesa se kunu u piletinu i ćuretinu – obe svrste su vrlo jednostavne za pripremu, lako se kombinuju sa drugim namirnicama, nemaju puno masnoća, a ujedno su i dosta hranljive. Ipak, koje je meso bolje za nas – pileće ili ćureće?

I piletina i ćuretina važe za vrlo hranljive i poprilično priuštive vrste mesa, naročito u odnosu na druge vrste – cena piletine varira između 3 i 4 evra za kilogram, dok je cena ćuretine nešto viša i iznosi oko 5 evra. Ali, postoje nijanse kada su u pitanju količine nutrijenata koje piletina i ćuretina poseduju, a koje jednoj od ove dve vrste mesa daju neznatnu prednost.

Nijanse su u pitanju: Poređenje nutrijenata u pilećem i ćurećem mesu

U parčetu pilećeg belog mesa bez kože (porcija od 85 grama) koje ima 128 kalorija sadrži se:

  • 26 grama proteina
  • 2,7 grama masti (od čega 0,8 grama zasićenih masti)
  • 88 miligrama holesterola
  • 0.39 miligrama gvožđa
  • 0,77 miligrama cinka
  • 94 miligrama holina

Istovremeno, u porciji ćurećeg mesa bez kože iste veličine, koje ima 125 kalorija, nalazi se:

  • 26 grama proteina
  • 1,7 grama masti (od čega 0,5 grama zasićenih masti)
  • 68 miligrama holesterola
  • 0,6 miligrama gvožđa
  • 1,46 miligrama cinka
  • 72 miligrama holina

Ukoliko se posmatra belo meso obe vrste, izbor je jasan – ćuretina je zdravija jer ima niži sadržaj holesterola i više gvožđa i cinka. Ali, ukoliko se poredi belo i crveno meso, onda bi prednost u svakom slučaju trebalo dati belom mesu, koje god vrste. Drugim rečima – pileće belo meso je zdravije od ćurećeg crvenog, prenosi Njujork Post reči stručnjaka iz oblasti nutricionizma. 

Koje se meso lakše vari – pileće ili ćureće

Kada je reč o digestivnim procesima, pileće meso će bolje “leći” vašem stomaku. “Postoji skala usvojivosti proteina iz mesa, a njena idealna vrednost je 1 – to znači da namirnice sa tom ili najpribližnijom vrednošću pružaju sve potrebne amino kiseline potrebne za rast i razvoj. Na toj skali pileće meso ima ocenu 0,93, dok se ćuretina rangira nešto slabije, sa ocenom 0,91. U ovom smislu, piletina je za nijansu bolji izbor nego ćuretina”, navela je nutricionista Frensis Lagerman-Rot. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare