Pigmi zec je najmanja rasa zečeva na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pigmi zec je najmanja rasa zečeva na svijetu

Zec koga nazivaju Columbia Basin Pygmy Rabbit (Pigmi zec iz Kolumbijskog basena) je najmanja rasa zečeva na svijetu i vjervoatno najrijeđa rasa na svijetu. Porijeklom je samo iz jednog dijela oblasti Vašingtona.

Postoji mnogo malih domaćih rasa zečeva koje možete izabrati ako tražite ljupkog zeca za kućne ljubimce, ali najmanji od njih je zapravo divlja rasa koja nije sjajan kućni ljubimac , mali zec kolumbijskog basena.

Columbia Basin Pygmy Rabbit (Pigmi zec) je rasa zečeva proglašena ja na žalost izumrlom u divljini 2001. godine, kada je posljednjih 14 primjeraka izvučeno iz svog izvornog staništa i stavljeno u program uzgoja u zatočeništvu.

Uprkos najboljim naporima naučnika i zoologa, minjaturni “Pigmi zec iz Kolumbijskog basena” se nije razmnožavao onako dobro kako se očekivalo u zatočeništvu, delimično zbog inbridinga unutar male populacije.

Posljednji rasni mužjak Pigmi zeca je uginuo 2006. godine, dok je posljednji rasni mužjak stradao 2008. Sa njima je uginuo i čist DNK rase, ali su zaštitnici prirode uspjeli da spasu rasu tako što su je pomešali sa malim zecem iz Ajdaha.

Godine 2009. Zoološki vrt Oregona je proizveo 26 kompleta, čime je ukupna populacija potomaka za godinu dana iznosila 73 kita među uključenim objektima za uzgoj.010. godine, zoološki vrt je otkrio da uparivanje zasnovano na poznavanju i preferencijama rezultira većim uspjehom u razmnožavanju nego uparivanje zasnovano samo na genetskoj srodnosti stoji na Wikipediji.

Pigmi zec iz Kolumbijskog basena hrani se šikarom skoro isključivo zimi, a gubitak svog staništa bogatog šikarom zbog razvoja poljoprivrede i šumskih požara jedan je od glavnih razloga zašto je proglašen izumrlim, zajedno sa grabežljivcem.

Odrasli Pigmi zečevi teže između 375 i 500 grama i imaju dužinu tijela između 23,5 i 29,5 centimetara pri čemu su ženke nešto veće od mužjaka.

Nema podataka o pripitomljenim pigmejskim zečevima, a s obzirom da je njihov broj u divljini još uvijek kritično nizak, vjerovatno nećemo čuti za njih kao kućne ljubimce uskoro.

Ako ste spremni da imate malog zeca za kućnog ljubimca, vaša najbolja opcija bi bio najmanji zec, holandski patuljasti zec.

(ZanimljivostDana)

Danas objavljeno

Žizel Bundšen prvi put javno progovorila o ovoj temi- ”Nije sve tako crno i belo”

Zeljka

Kako se njeguju AFRIČKE LJUBIČICE: Jedan korak posebno važan kako bi biljka cvjetala cijele godine

Zeljka

Ni crno tržište im nije bilo strano, samo da napune muzej – Metropoliten

Zeljka

Ostavite komentar