U poređenju sa šoljom mleka i žitaricama, zapravo bi komad pice mogao da bude zdravija opcija. Kaže tako britanski nutricionista, pa bi komad pice, makar i masne, bilo poželjno pojesti pre 10 sati ujutro, javlja Novi list, prenosi Jutarnji.hr.
Sve zavisi od sastavu proizvoda. U žitaricama praktično nema proteina niti dobrih masnoća, ali ima previše šećera. Pica s druge strane ima proteine, ima ugljene hidrate i verovatno povrće. To parče bi, ako je kvalitetna, mogla biti uravnotežen doručak.
Omlijena brza hrana
Kada neko kaže da je pica loša za vas, ne slušajte ga jer je zdravija nego što mislite.
“Moglo bi vas iznenaditi da srednje parče pice i šolja žitarica s punomasnim mlekom sadrže gotovo istu količinu kalorija. Međutim, pica ima puno veći udeo proteina, što će vas držati sitima i povećati osećaj sitosti tokom jutra”, objašnjava nutricionistkinja Čelsi Amer.
Naravno, nisu sve pice iste, rado naglašava Amer. Pice sa na primer integralnim brašnom i povrćem na žaru očito su zdravije od onih punjenih salamom i sirom. Štaviše, ističe da je u poređenju s mnogim komercijalno dostupnim žitaricama za doručak, pica uravnoteženiji obrok.
Mnogima omiljenu hranu trebalo bi jesti samo jednom nedeljno, i to samo jedno parče
Iako je istina da pica može biti dobro uravnotežen obrok koji sadrži bitne ugljenehidrate, proteine i masti, ne može se reći da je zdraviji izbor za doručak od žitarica. Ili barem tako mislimo. Za zdrav i uravnotežen doručak dovoljno je odabrati prave proizvode, među kojima su i žitarice.
Možete odabrati, na primer, organske i nezaslađene integralne zobene pahuljice, uz koje možete kombinovati voće, sveže sokove ili mleko (dobro je i biljno). Granolu možete napraviti kod kuće i dodati joj orašaste plodove i semenke. Ukratko, doručak je onaj ritual koji je sladak i dobar, topli zagrljaj šolje i keksića u kojima se uživa jedan po jedan. Možda je ipak bolje da ostavimo picu, ukusnu i slasnu, za ostatak dana.