24. Maja 2023.

Petrušev: BRIKS kao kamen temeljac novog svjetskog poretka

BRIKS ima zadatak da postane ključni faktor pravednijeg svetskog poretka, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev na sastanku šefova delegacija zemalja članica BRIKS-a koji je održan na marginama Međunarodnog sastanka o bezbednosti pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti RF.

“Na sastanku je naglašena značajna uloga BRIKS-a u traženju efikasnih rešenja za globalne probleme. Učesnici sastanka su govorili o izgledima saradnje ‘petorke’ u oblasti energetske bezbednosti, antiterorističkih aktivnosti, koordinacije pristupa u oblasti suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma”, navodi se u saopštenju pres-službe Saveta bezbednosti RF.

Patrušev je rekao da je “važno da se iskoristi potencijal udruženja za smanjenje međunarodne konfrontacije, traženje razumne ravnoteže interesa i rešavanje hitnih problema”.

“BRIKS ima zadatak da postane ključni element pravednijeg svetskog poretka, da podrži težnje zemalja u razvoju za puno učešće u strukturama globalnog upravljanja”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija pozdravlja uspešan početak južnoafričkog predsedavanja BRIKS-om.

“Podržavamo dalje unapređenje  strateškog partnerstva ‘petorke’ u svim ključnim oblastima. Spremni smo da našim partnerima u Južnoj Africi pružimo sveobuhvatnu podršku. Nadamo se da će predstojeći julski sastanak visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti poslužiti jačanju sveobuhvatnog petočlanog partnerstva”, dodao je Patrušev.

Konkretni predlozi ruske strane o terminu sastanka preneti su partnerima diplomatskim putem.

“Uvereni smo u uspeh Petnaestog samita BRIKS-a u Johanesburgu koji će se održati u periodu od 22. do 24. avgusta ove godine”, rezimirao je Patrušev.

RT.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare