20. Juna 2023.

Petostruka olimpijska prvakinja pod istragom zbog rasizma

Nemačka savezna policija pokrenula je istragu protiv peterostruke olimpijske pobednice u brzom klizanju, 51-godišnje Klaudije Peštejn, koja je inače policajka, zbog mogućeg kršenja zakona o državnoj službi i rasističkih primedbi.

Naime,Peštajn se pojavila u uniformi i održala govor u kojem je pozvala na deportaciju odbijenih potražilaca azila, rekavši da će to osigurati veću sigurnost u svakodnevnom životu.

Peštajn smatra da je poboljšanje sigurnosti u Nemačkoj važnije od političke korektnosti.

“Policajac u uniformi drži govore na stranačkoj konferenciji? Trenutačno trljam oči u neverici”, napisao je na Tviteru socijaldemokrata Sebastian Fiedler, koji je glavni kriminalistički detektiv i član nemačkog Bundestaga.

Fiedler je od nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova zahtevao transparentnost i praćenje.

Zastupnica Zelenih u Bundestagu Irene Mihalic, koja je i sama policijska službenica, sumnja da je javni nastup Klaudije Peštajn zakonit.

“Po mom mišljenju, pojavljivanje Peštajn u uniformi na stranačkom događaju nije spojivo sa važećim dužnostima prema zakonu o državnoj službi”, izjavila je Mihalic.

Načelnik federalne policije rekao je u nedelju da je policija saznala za incident i da je odmah pokrenula istragu. U Nemačkoj državni službenici, poput policije, moraju ostati neutralni prema zakonu o državnoj službi.

Peštajn je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila pet zlatnih te dve srebrne i dve brončane medalje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare