10. Oktobra 2023.

Petorka dolazi da još snažnije pritisne Vučića: Dva ultimatuma na stolu

Predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke, Italije dolaze u Beograd s novim-starim zahtevima a nakon događaja u Banjskoj za koje je međunarodna zajednica okrivila Srbiju – uvesti sankcije Rusiji i sprovesti u delo Ohridski sporazum.

Petorka u kojoj se nalaze izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i emisari predsednika SAD, Francuske i Nemačke, te italijanske premijerke, dolaze do kraja meseca ponovo u posetu Srbiji.

Prema informacijama “Večernjih novosti”, na stolu će se naći dve teme – uvođenje sankcija Rusiji, kao i sprovođenje u delo Ohridskog sporazuma, koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao.

Međutim, imajući u vidu tragične događaje u Banjskoj na severu Kosmeta, odnosno odnos međunarodne zajednice prema Srbima kao agresorima, nije nemoguće da pomenuti kvintet insistira i na tome da se Srbija ne protivi članstvu lažne države Kosovo u međunarodnim organizacijama i Ujedinjenim nacijama, što je diskretno nedavno poručio i američki ambasador Kristofer Hil.

Pomenuti petočlani tim bio je u Srbiji 20. januara, kada je tokom razgovora s Vučićem pred Srbiju stavio ultimatum – prihvatanje nemačko-francuskog, odnosno evropskog plana, koji je kasnije i dogovoren u Ohridu ili razne vrste kazni – od uvođenja viza do povlačenja investitora.

Francusko-nemački plan predviđa uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje dokumenata i simbola, mirno rešavanje sporova, da Srbija ne sprečava članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, prava srpske manjine i zaštitu SPC, osnivanje Zajednice srpskih opština.

Vučić je u više navrata rekao da o svemu što se odnosi na normalizaciju života može da se razgovara, ali da priznavanja tzv. Kosova i stolice za Prištinu Ujedinjenim nacijama nema, te da ništa nije potpisao.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare