Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje da je on lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. Uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini, napomenuo je Petković.

“Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma”, kaže Petar Petković. Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

“Kurtijeve lekcije o samoproglašenom ‘Kosovu’ kao građanskom društvu vrhunski su bezobrazluk, zato što je njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, i u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave”, rekao je direktor Kancelarije za KiM. 

“Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi”, poručio je Petković.

Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija, neće odustati od ovog zahteva, kaže Petković i dodaje da uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije moguće jer je, kako kaže, protivno kosovskom ustavu. Poručuje i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

RTS.

Danas objavljeno

Dan sećanja na žrtve bombardovanja – Vučić: Srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti

M.

Začule se sirene i u Banjaluci: 24 godine od NATO agresije

M.

Patrijarh: Čitavom svijetu potreban je mir, ne prihvatajmo ultimatume koji znače odricanje od sebe

M.

Ostavite komentar