5. Decembra 2024.

Pet načina kako da izaberete svježu ribu i na šta posebno treba obratiti pažnju

Svježu ribu možemo pazariti u ribarnicama, marketima, na pijacama, ali kako da znamo da je ova namirnica upravo to – sveža? Kao i meso, i riba je kvarljiva, pa treba povesti računa o tome koliko dugo stoji u vitrinama, kao i da li su joj oči mutne.

Tokom posta riba je nezaobilazna namirnica na trpezama a po mišljenju nutricionista, uz salatu je idealan obrok. Iako se tokom posta najčešće jedu konzervirane sardine i tunjevina, neretko se sprema i sveža riba, koja može da se zapeče, isprži ili da se sa njom pripremi riblji paprikaš. Izbor sveže ribe je izazov, jer koliko god bili vičnu u spremanju iste, kako da znamo da je ona zaista sveža i da je ispravna, jer na prvi pogled, kada dođemo u ribarnicu sve nam izgledaju isto. Tu nam mogu pomoći šefovi kuhinja koji predočavaju stvari na koje treba da obratimo pažnju prilikom njihove kupovine.

Proverite oči

Ako nemate mnogo vremena ili ne želite da dodirujete svežu ribu, najbrži način da procenite njenu svežinu jeste da pogledate oči. Trebalo bi da budu bistre, ispupčene sa tamnim zenicama i da izgledaju što življe. Zamućene oči ili one gde zenica nije vidljiva siguran su znak da riba stoji duže.

Proverite peraja i rep

Peraja i rep ribe su još jedan pokazatelj njenog stanja – kako su to delovi koji najviše vire, baš tu bi trebalo proveriti svežinu. Dakle, dodirnite rep i on treba da bude fleksibilan, jer suvo i lomljivo peraje ukazuje da je dugo stajala, piše Michelin guide.

Ponjušite ribu

Ako kupujete ribu na pijaci, obavezno obratite pažnju na miris okoline – svaki neprijatan miris znak je da prodavac nije pouzdan. Ako to prođe test, priđite bliže odabranoj ribi i osetite njen miris – neobični mirisi ukazuju na to da je stara ili da je počela da propada.

Obratite pažnju na škrge

Ako vam prodavac dozvoli, zavirite u škrge. One bi trebalo da budu crvene, jer su to glavni organi za kiseonik, a što je riba svežija, to su škrge svetlije. Škrge vremenom potamne zbog oksidacije, te izbegavajte ribu čije su škrge braon ili crne.

Opipajte krljušt

Iako riba može izgledati sjajno i metalik, što jesu vizuelni znaci svežine, pravi test je da je opipate. Krljušt treba da bude čvrsta, jer predstavlja zaštitni sloj ribe. Ako krljušt lako otpada, riba nije sveža.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare