20. Juna 2023.

Pet evropskih država u redu za Mistral

Francuska, Belgija, Kipar, Estonija i Mađarska potpisale su pismo o namerama za zajedničku kupovinu francuskih sistema protivvazdušne odbrane “Mistral”.

To je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron.

To je znak da Pariz postiže napredak u ubeđivanju nekih svojih evropskih saveznika da kupuju domaće sisteme “Made in Europe”, umesto da ih nabavljaju iz zemalja van Evrope, što je Nemačka zagovarala u okviru svoje inicijative Evropski nebeski štit, prenosi Rojters.

“Kada govorimo o protivvazdušnoj odbrani, pogrešili bismo ukoliko bismo požurili sa povećanjem kapaciteta. Pitanje je pre svega strateško”, rekao je Makron na marginama Pariskog aeromitinga.

Dodao je da je rat u Ukrajini pokazao da članice EU Kijevu mogu da pošalju samo ono što imaju i proizvode, jer se evropskim naoružanjem lakše upravlja na tlu Evrope, u odnosu na ono koje dolazi iz neevropskih zemalja.

Makron je poručio da Evropska unija na duže staze treba da ima sopstvenu stratešku ekonomiju, a ne da se oslanja na Sjedinjene Američke Države kroz NATO.

“Ključ za to bi bila izgradnja evropske odbrambene industrije i kupovina unutar Evropske unije”, rekao je francuski predsednik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare