16. Juna 2024.

Peskov: Zelenski bi trebalo da razmisli o Putinovom mirovnom prijedlogu

Ruski predsjednik ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom, jer tamo postoje legitimne vlasti, ali Zelenski nije osoba sa kojom možete da postignete sporazum ni u pisanoj formi, rekao je portparol Kremlja

Situacija na frontu se pogoršava za Kijev, stoga bi Vladimir Zelenski trebalo da razmisli o Putinovom mirovnom predlogu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Svojevremeno je Zelenski došao na vlast pod zastavom mira i namerom da uspostavi mir, da spase Ukrajinu. Uvek je govorio da se ne drži za fotelju i uvek je govorio da je spreman na sve. Da vidimo da li je spreman na sve, kako ne bi dodatno pogoršao situaciju”, kazao je Peskov ruskom novinaru Pavlu Zarubinu.

On je naglasio da “svaki put kada Putin iznosi mirovne inicijative i kada se pokušava ući u politički i diplomatski kanal, postoje određeni uslovi na terenu i svaki put se pogoršavaju za Ukrajinu”.

Peskov je istakao da mirovna inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina o ukrajinskom sukobu nije ultimatum, već da je predložena uzimajući u obzir realnost na terenu.

“Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom, jer tamo postoje legitimne vlasti, ali Zelenski nije osoba sa kojom možete da postignete sporazum ni u pisanoj formi, jer bi, u tom slučaju, sporazum bio ‘de jure’ nelegitiman”, naveo je portparol Kremlja.

Peskov je takođe napomenuo da će biti potreban složen sistem garancija kako bi se osiguralo poverenje u ishod eventualnih pregovora sa Kijevom.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare