12. Aprila 2023.

Peskov: Svijet će saznati šta su SAD radile u biološkim laboratorijama u Ukrajini

“Ne znam tačno na koji dokument aludirate, ali i mnogo pre curenja znali smo da vojnici i instruktori NATO zemalja učestvuju u borbenim dejstvima u Ukrajini”, rekao je Peskov.

Rusija će učiniti sve da skrene pažnju svetske zajednice na nezakonite aktivnosti SAD u biološkim laboratorijama, istakao je Peskov.

Savet Federacije je danas jednoglasno odobrio izveštaj parlamentarne komisije koja istražuje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, a dokument je već podržala Državna duma.

“Podrazumeva se da je predsednik države upoznat sa ovim dokumentom. Moramo i uradićemo sve moguće da skrenemo pažnju svetske zajednice na ovu nezakonitu aktivnost SAD”, rekao je odgovarajući na pitanje kako će se konačni izveštaj komisije koristiti u budućnosti.

Komentarišući informacije da ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu nije izdata viza, Peskov je rekao da američka strana mora da ispuni svoje obaveze.

“Amerika, u kojoj se nalazi sedište Ujedinjenih nacija ima određene obaveze, i mora da ih ispuni”, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako bi Kremlj mogao da reaguje na neizdavanje viza.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, Lavrovu i ruskoj delegaciji još uvek nisu izdate vize za učešće na Savetu bezbednosti UN (SB), koji će biti održani u Njujorku u aprilu.

Prema rečima portparola Kremlja, Ujedinjene nacije ulažu određene napore da sprovedu dogovor o žitu, ali ne uspevaju.

Dogovor je produžen za samo 60 dana, i to isključivo zbog činjenice da polovina dogovorenih tačaka sporazuma nije funkcionisala i ne funkcioniše do danas, ikao, kako je precizirao, UN ulažu određene napore.

S obzirom da pojedini delovi sporazuma i dalje ne funkcionišu, njegova sudbina ne sluti na dobro, kazao je i dodao da ni jedan sprazum ne može da stoji na samo jednoj nozi.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu, a koordinaciju saobraćaja brodova vodi Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Stalni predstavnik Rusije u UN je prethodno izjavio da će Moskva razmotriti mogućnost produženja Sporazuma o žitu nakon 60 dana, koji ističu 18. maja 2023. godine, samo ako bude konkretnog napretka u poštovanju ruskog dela sporazuma.

Kako bi Rusija produžila Sporazum o žitu i nakon 18. maja 2023, Nebenzja je zahtevao da se “Roseljhobank” poveže sa SVIFT sistemom, da se obnovi isporuka poljoprivrednih mašina u Rusiju i da se uklone ograničenja u pogledu osiguranja i pristupa lukama za ruske teretne brodove.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na drugoj međunarodnoj konferenciji “Rusija-Afrika u multipolarnom svetu” rekao da je Moskva spremna da afričkim zemljama isporuči planirani obim žita potpuno besplatno ako se Sporazum ne produži.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare