26. Aprila 2023.

Peskov: Posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom viđene u SR Jugoslaviji 1999.

“Britanci moraju da shvate da će morati da snose odgovornost za isporuku granata sa osiromašenim uranijumom Ukrajini. Naravno, i oni koji će koristiti takvu municiju moraju da shvate da neće samo naneti nepopravljivu štetu sebi i svojim građanima, već će morati da snose i odgovornost za to”, poručio je Peskov.

On je podsetio da su posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom po zdravlje ljudi bile viđene tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

“Već smo skrenuli pažnju zapadnoj javnosti na zvanične podatke koji su već objavljeni kao rezultat upotrebe ove vrste municije kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju. Tu su i podaci o broju onkoloških bolesti koje su porasle, kao i druge bolesti”, dodao je.

Ranije je zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi izjavio je da je Britanija Ukrajini poslala hiljade granata za tenkove “čelindžer 2”, uključujući i one sa osiromašenim uranijumom.

“Ministarstvo odbrane Velike Britanije ne prati gde ukrajinske trupe ispaljuju granate sa osiromašenim uranijumom na njihovim teritorijama”, dodao je on.

Rusija će aktivno učestvovati u radu BRIKS samita
Rusija će aktivno učestvovati u radu samita BRIKS-a, pre kojeg će biti održani bilateralni sastanci, tokom kojih će biti razjašnjen stav Južne Afrike, naveo je Peskov.

“Rusija, koja je važna članica BRIKS-a, nastaviće aktivno da učestvuje u radu ove organizacije. Tako da ćemo učestvovati i u radu samita koji će se održati u Južnoj Africi, kome će prethoditi naši bilateralni kontakti sa Južnoafrikancima. Razjasnićemo njihov stav”, kazao je.

Peskov je ranije rekao da je ruski preddsednik Vladimir Putin dobio poziv za samit-

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare