13. Februara 2023.

Peskov o pozivu Amerikancima: To smo slušali više puta

“Stejt departmentu nije prvi put da poziva svoje građane da napuste Rusiju, čuli smo to više puta u poslednjem periodu. Ništa novo”, rekao je Peskov.

Što se tiče lica koja imaju dvojno državljanstvo, za Rusiju su oni državljani Rusije bez obzira na drugo državljanstvo, naglasio je portparol Kremlja i negativno dogovorio na pitanje o verovatnoći najave drugog talasa delimične mobilizacije.

Zvanični raspored ruskog predsednika Vladimira Putina neće biti revidiran nakon izveštaja da SAD planiraju da pošalju militante u Rusiju, a bezbednost šefa države je osigurana, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je bezbednost Putina i svih lica koja imaju pravo na zaštitu države na odgovarajućem nivou, uz uzimanje u obzir svih rizika i opasnosti, preneo je TASS.

Ranije je Ambasada SAD u Rusiji pozvala svoje građane, kao i osobe sa dvojnim državljanstvom, da se uzdrže od putovanja u Rusiju zbog “nepredvidivih posledica” sukoba u Ukrajini, a one koji se već nalaze na njenoj teritoriji da je hitno napuste.

Prema navodima diplomatskog predstavništva, Ruska Federacija im može “uskratiti pristup konzularnoj pomoći SAD, podvrgnuti ih mobilizaciji, sprečiti da napuste Rusiju ili ih pozvati na vojnu službu”.

Zašto je ukrajinska delegacija napustila razgovore?
Ukrajinska delegacija je prošlog proleća napustila pregovarački proces sa Rusijom i prepustila komunikaciju komandi odozgo, rekao je Peskov.

Ranije je portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz, pozivajući se na visokorangirane izvore, rekao da je Zapad sprečio zaključivanje primirja između Ukrajine i Rusije prošlog proleća.

“Mi vam to pričamo već šest ili čak sedam meseci. O tome je govorio i predsednik Putin, i to više puta. Reč je o dokumentu koji je dogovoren nakon veoma teških pregovora i koji je čak parafiran. A onda iznenada, kao po komandi odozgo, što je zapravo tako i bilo, ukrajinska strana napušta pregovarački sto i prekida komunikaciju”, podsetio je Peskov.

Rusija nastavlja da pomaže Siriji
Moskva ne vrši pritisak na Damask u humanitarnim pitanjima, stalno je u kontaktu sa sirijskom stranom i pruža pomoć u otklanjanju posledica zemljotresa, kazao je Peskov i dodao da pitanja u vezi sa pružanjem humanitarne pomoći Sirijcima pogođenim zemljotresom mogu i treba da budu brzo rešena u kontaktu sa sirijskim vlastima.

“Mi pronalazimo sve moguće načine da naši specijalisti, spasioci i vojska pomažu u raščišćavanju ruševina i dostavi humanitarne pomoći tamo. Sva druga pitanja su prerogativa legitimnih vlasti Sirije”, dodao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li Rusija radi na tome da se u Siriji otvori još punktova humanitarne pomoći.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare