22. Maja 2023.

Pešić: Osnovni cilj na SP je da se kvalifikujemo za OI

U intervjuu za magazin namenjem košarkaškim trenerima, Pešić je još jednom sumirao put nacionalnog tima na Mundobasket, koji se od 25. avgusta do 10. septembara održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, ali o cilju koji su postavili na tom takmičenju.

Srbija će na SP igrati u grupi B sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom, a ta grupa je smeštena u Manili.

“Stvarno su bili spremni da daju maksimum, što je bila naša prednost. Imali su veoma dobar odnos prema radu. Sam trening i pripreme su bili otežani jer su igrači dolazili u etapama: ovaj je jednom došao, onaj nije… Te nedovoljne dobre i kratke pripreme ne daju šansu svim reprezentacijama da se ravnopravno takmiče. Srbija, koja je uvek među favoritima, to je već iskusila u prethodnim kvalifikacijama, kada smo doživeli poraze od, objektivno, daleko slabijih reprezentacija. Nezahvalno je da se govori o pripremama za kvalifikacione utakmice i broju igrača kroz ceo ciklus kvalifikacija. Svaki „prozor” novi igrači, svaki „prozor” novi tim, vrlo je teško u kratkom trenažnom ciklusu, za nekoliko dana, pripremiti ekipu i ponuditi sve taktičke varijante kada dođe vreme odluke na utakmicama”, rekao je Pešić za časopis Trener.

Osim izazova i poteškoća, populani Kari se osvrnuo i na dobre stvari koje su došle tokom kvalifikacija za SP.

Ono što je bilo pozitivno za mene i za nas koji smo bili u tom programu jeste to da smo u tim kvalifikacijama mogli da dobijemo pravu sliku igrača koji mogu da igraju za reprezentaciju u skorijoj ili daljoj budućnosti. Način na koji smose kvalifikovali, uprkos svim izazovima, dodatno daje na značaju ovom zadatku koji smo ispunili”, istakao je Pešić.

Foto: Srđan Stevanovic/ Starsportphoto

Srbija će prvi meč igrati 26. avgusta protv Kine, koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević od 14 časova. Dva dana kasnije u isto vreme, naša selekcija će odmeriti snage sa Portorikom, dok će izabranici selektora Svetislava Pešića poslednji meč u grupnoj fazi igrati protiv Južnog Sudana, 30. avgusta u 14 časova.

Jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, član FIBA Kuće slavnih, koji se u svojoj karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti, osim olimpijske medalje, obelodanio je i šta će biti cilj na Svetskom prvenstvu.

Naravno da nam je bilo vrlo važno da odemo na Svetsko prvenstvo, jer ono predstavlja i kvalifikacije za Olimpijske igre. Znamo da nismo učestvovali na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju, tako da će naš prvi i osnovni cilj na Svetskom šampionatu biti to da se kvalifikujemo za Olimpijske igre. Sve što bi došlo preko toga učinilo bi nas i srećnim i presrećnim”, rekao je Pešić, koji je govorio i o tome kako vidi budućnost naše košarke i trenera u njoj.

Prvo i osnovno, trebalo bi da prestanemo da živimo u prošlosti. U razgovorima s trenerima i najodgovornijima za budućnost naše košarke, ne samo u Savezu, pokušavam da pronađem pravi kolosek na kom bi trebalo da tražimo našu budućnost. Zato vrlo često pominjem neadekvatan sistem takmičenja kakav imamo uSrbiji. Mislim da imamo najslabiju ligu i po kvalitetu i po organizaciji u poređenju sa zemljama s kojima želimo da se takmičimo. Tu, pre svega, mislim na Španiju, Francusku, Grčku, Italiju, Tursku i u poslednje vreme Nemačku. Svi njihovi klubovi su učesnici svih takmičenja na nivou Evrope, što kod nas nije slučaj. Nemoguće je razvijati igrače i trenere ako im ne obezbedite adekvatan sistem takmičenja, koji će dalje njima omogućiti da se takmičei s klubovima u Evropi”, zaključio je selektor Srbije.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare