11. Jula 2023.

Peru proglasio vanredno stanje zbog rijetke auto-imune bolesti

Peruanske vlasti prijavile su porast broja slučajeva obolelih od Gilen-Bareovog sindroma, koji može izazvati privremenu paralizu.

U Peruu je proglašeno vanredno stanje zbog porasta broja slučajeva obolelih od retke auto-imune bolesti, Gilen-Bareovog sindroma (GBS). Tokom nekoliko poslednjih meseci, prijavljeno je skoro 200 slučajeva, a vlasti su za lekove izdvojile preko tri miliona dolara, prenosi “RT internešenel”.

Vanrednu meru, koja će trajati 90 dana, najavio je u subotu peruanski ministar zdravlja Cezar Vaskez, tokom posete Nacionalnom institutu za neurologiju.

“Poslednjih nedelja došlo je do značajnog porasta obolelih, što nas primorava da kao država zaštitimo zdravlje i život ljudi”, objasnio je ovaj zvaničnik.

Prema ministrovim rečima, vanredno stanje omogućiće da u naredne dve godine Nacionalni centar za strateške zdravstvene resurse obezbedi imuno-globulin za lečenje obolelih od GBS-a.

Peru je izdvojio više od 12 miliona peruanskih sola (3,3 miliona dolara) za ovu svrhu, otkrio je Vaskez.

Prema zvaničnim podacima, u Peruu su do danas zabeležena 182 slučaja GBS. Od toga, 31 osoba je i dalje u bolnici, a 147 je otpušteno. Od januara do danas, četvoro ljudi je podleglo bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) opisuje Gilen-Bareov sindrom kao retku bolest u kojoj imuni sistem osobe napada periferne nerve, što dovodi do privremenog gubitka kontrole mišića i odsustva sposobnosti da se oseti bol, temperatura ili dodir.

Većina pacijenata se oporavlja od komplikacija.

GBS može biti opasan po život, kada su zahvaćeni grudni mišići, što otežava disanje. Bolest može dovesti i do onemogućavanja govora ili gutanja. U takvim slučajevima, pacijenti se smeštaju u jedinice intenzivne nege.

U proseku, tri do pet odsto obolelih od GBS-a umire od komplikacija.

Bolesti često prethodi bakterijska ili virusna infekcija, korišćenje vakcine ili hirurški zahvat. GBS se javlja i kod pacijenata inficiranih zika virusom, pri čemu patogen deluje kao “okidač”.

Trenutno ne postoji lek za ovaj sindrom, a lečenje se svodi na ublažavanje simptoma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare